Насловна Друштво Учитељица спријечила дискриминацију: Подијелићу латинична свједочанства пошто стигну и ћирилична

Учитељица спријечила дискриминацију: Подијелићу латинична свједочанства пошто стигну и ћирилична

12
ПОДИЈЕЛИ

Упркос званичном ставу Министарства просвјете да ученици (или њихови родитељи) имају право да бирају писмо на ком ће бити сведочанство, из Основне школе „Кекец“ у Сутомору данас су, не питајући ђаке и родитеље подијелили латиничне дипломе.

Портал „Сутоморске новине“ пише да за разлику од ОШ „Кекец“ у барској ОШ „Југославија“ већина ђака није добила свједочанства, већ ће им бити додијељене накнадно, управо зато јер су ученици уредно анкетирани и већина је тражила да им се увјерења о завршеним разредима издају на ћириличном писму, сагласно Уставу Црне Горе.

Учитељица у ОШ „Југославија“ Милена Зорановић каже да се у њеном одјељењу двије трећине учиника изјаснило за потврде о успјеху на ћирилици, а трећина на латиници.

„Успјех је верификован и налази се у електронским дневницима. Од управе школе нисмо добили формуларе на ћирилици, па нисам могла да испишем свједочанства. Зато данас нећу подијелити ни она на латиници, јер бих тиме дискриминисала ученике. Истичем да ово нема везе са политиком, већ да се вријеђају достојанство, позиција и мисија просвјетних радника, тиме што им се намеће да умјесто три пута, оцјене уписују четири пута“, казала је учитељица Зорановић.

milena zoranovic

Директорка „Југославије“ Лидија Раковић изјавила је да су ове године обрасце за свједочанства добили на латиничном писму.

„Ко жели свједочанство на ћирилици, треба да поднесе захтјев управи школе. Сви ће добити свједочанства на писму које желе“,  казала је директорка најбројније основне школе у Бару, која носи назив некадашње заједничке државе.

milena lidija-rakovic

Родитељи ђака из Сутомора и Бара припремају и петицију којом ће тражити да се настави издавање диплома на традиционалном писму у Црној Гори, на ком је исписана, како кажу иницијатори, цијела њена часна историја.

„Неморално је и морбидно да неко каже поднесите затхјев ако желите диплому на ћирилици, ако се зна да су сва свједочанства откако је просвјете у Црној Гори све до ове године штампана на ћирилици“, каже се, поред осталог, у тексту иницијативе родитеља. Наглашава се да је „евентуално требало бити обрнуто, односно да они који желе латинично писмо, ако их има уопште, поднесу захтјеве за то, па да им се изађе у сусрет, а не да се латиница гура на силу и по сваку цијену ученицима којима она није основно писмо“ .

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Svaka čast učiteljici! I za ovo treba petlja. Ne treba zaboraviti da dikrektore škola namješta partija i ad nastavnici trpe teror i pritiske ne samo u zbornici već i pred školom, i na hodnicima, od tih direktora, sekretarica i drugih poslušnika vlasti koji su na taj način i dobili posao. Ko ove bih i ja poslala dijete.

 2. 0
  0

  Znajuci Milenu iznenadilo bi me da nije ovako postupila. Kukavice i poltroni iz drugih skola cute, a kad smo u cetiri oka toboze se protive kulturnom genocidu oloske vlasti. Niko nema vise svoje „Ja“, sve poltron do poltrona, sve same se**nje. Milena, bravo!

 3. 0
  0

  Crnogorci su prema tradiciji kukavice i poltroni, tako da je ovo usamljen slucaj. Nazalost. Kad bi neko ove ostale prosvjetare pitao da li bi pristali da im na ledjima napisu „Mi smo majmuni“, pristali bi samo da im 10 eura ne odbiju od plate. E to su Crnogorci. No, i majmuni imaju vise dostojanstva i samopostovanja od crnogorskih prosvjetara. Pi.

 4. 0
  0

  Crnogorski je jezik govedara i ne trba ga uciti ,to se mora razgraniciti i djeca da uce u odvojenim odeljenjima jezik i istoriju,a drugo kao se vid.

 5. 0
  0

  Сјутра кад сване СЛОБОДА, за коју се залажу и боре људи попут Милене, јавиће се многи сноркијевци да кажу да су они „вазда били за ћирилицу и против ДПС мафије, али нијесу жељели да се експонирају“. Типично за црногорски кукавичко-дебилски менталитет.

 6. 0
  0

  ето нас нико у подгорици у школи радоица перовић не пита која ћемо свједочанства, част неким учитељицама које су поштујући дјецу и родитеље издали ћирилична. Жао ми је оне добре које су подлегле „ауторитету“ директорке Бошковић па нису испоштовале дјецу која уче Српски.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here