Насловна Политика УЦГ: Најава промјене закона о шумама нова предизборна манипулација

УЦГ: Најава промјене закона о шумама нова предизборна манипулација

0
ПОДИЈЕЛИ

Чињеница да нашу јавно саопштену иницијативу о промјени досадашњег Закона о концесијама на шуме, коју смо презентовали јавности још 6. 7. 2017, Влада узима као своју и најављује измјене 7. 10. 2017. године, могла би се прихватити као позитиван помак једино кад би се радило о нормалном функционисању и кад би се могло вјеровати у искрене намјере Владе – саопштио је данас Веселин Ђуровић, члан Предсједништва Уједињене Црне Горе.

„Још тада смо нагласили да ће прва мјера коју ћемо донијети бити укидање Закона о концесијама. Нашим шумама треба да управљају и газдују јавна шумарска предузећа на одговоран начин и у складу са правилима шумарске струке. Економска и санитарна сјеча мора бити искључиво њихов посао, а продаја обловине (сировине, грађе) пиланама и осталим прерађивачима да се врши путем лицитација, по принципу: излицитарај, плати и вози. Концесионари, поготово они ‘стратешки’ својим радом направили су, благо је рећи, еколошки злочин у еколошкој држави, потпуно девастирали простор, уз то без плаћања и те минималне концесионе накнаде“, подсјетио је Ђуровић.

„Бојимо се ипак да се ради о неискреном предлогу којим се жели створити утисак код грађана: и вуци сити и овце на броју!“, додаје он.

Он је истакао да се најављује да би нови закон ступио на снагу по истеку закључених концесионих уговора и оцијенио да ако се зна да су неки закључени на период од 30 година, у питању обична предизборна манипулација грађана.

„Убијеђени смо да ће нови концепт у експлоатацији шума и експлоатацији шљунка и пијеска из наших ријека, морати да сачека до промјене ове власти која је потпуно девастирала наше шуме и рјечна корита, направила огромну штету грађанима и Држави, а напунила џепове привилегованих појединаца“, закључује Ђуровић.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here