Насловна Политика Уцене из Приштине: Независност једини компромис

Уцене из Приштине: Независност једини компромис

4
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадорка лажне државе Косова у САД Вљора Читаку рекла је поводом позива на компромис и историјски договор Срба и Албанаца да је независност Косова управо тај компромис. Она не прихвата идеје о решењима дуж етничких линија.

„Независност Косова, као што је проглашена 2008, јесте компромис. Ахтисарејив предлог је био тежак и болан компромис“, рекла је Читаку на седници СБ УН о Косову.

Она се успротивила предлозима о подели Косова као решењу.

„Обнова идеје о решењима дуж етничких линија је опасна за читав регион. Ако одбацимо мултикутарлизам и етничку разноликост унутар наше сопствене државе, у оквиру наших граница, како онда планирамо да постојимо и коегзиситрамо у Европској унији“, рекла је она.

Читаку је нагласила да Косово и његова независност нису привремени пројекат.

„Косово је ту да остане заувек, Нормализација и помирење не може се достићи поделом и разменом“, навела је Читаку.

Према њеним речима, Србија мора да се суочи са својом прошлошћу због, како је навела, своје деце и будућности.

„Ми смо независни и то се неће променити.Косово је држава која припада свим својим грађанима – Албанцима, Србима, Црногорцима, Ромима, Турцима, свима нама и нико ми висе неће рећи да зато што сам Албанка не заслужујем да живим на Косову“, каже она.

Она је рекла да ће пропасти сваки покушај ревизије историје.

„ОВК није терористичка организација, већ најуспешнији ослободилачки покрет у новијој историји“, тврди Читаку.

Она је као и на ранијим седницама затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може „боље потрошити“, као и да не постоји потреба за редовним тромесечним заседањем СБ УН о Косову.

Када је реч о формирању нових институција, она је рекла да је тај процес у току те да упркос разликама све политичке партије имају исти циљ а то су евроатлантскеке интеграције.

Такође се навела да је Приштина сада фокусирана на сарадњу са НАТО и формирање своје војске наводећи да Косово жели активно доприноси регионалној и светској безбедности.

„Учинићемо све да убедимо Србе да ће косовска војска бити и њихова и нећемо дозволити никоме да има право вета над тим процесом“; рекла је она.

Она је рекла да ће Приштина применити све договоре постигнуте у Бриселу, али да нормализација односа са Београдом не може да буде једнострана.

Читаку је оптужила Србију да уместо нормализовања односа, прави препреке у регионалним и међународним форумима, крши делове Бриселског споразума.

Са друге стране, како тврди, „Косово ће применити све дороговре из Бриселског споразума и у складу са препорукама Уставног суда успоставити ЗСО“.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Danas imamo albanizaciju Evrope i Amerike, a Kosovo se “promovira“ kao perjanica multikulturalnosti. Moguće da su ovo čekani sudwi dani i da svijet ide pravo ka zahodu.

 2. 0
  0

  Kipar je u EU bez pola države ali sa cijelom na zastavi.nisu to priznali za Tursku,tako ni mi ne treba nikada da priznamo a prvom prilikom da vratimo,kada bude izvodljivosti.najopadniji je ikakav dogovor.ko ti otme iz kuće nešta nema pregovora,samo metak.

 3. 0
  0

  Ma ovi Albanski intelektualci ce ostati za anale diplomatije. Da ih izucavaju genneracije. Toliki poltroni, bez ijednog argumenta osim argumenta sile. Bez ijedne tacne logicne konstrukcije u njihovim iskazima. To se iz aviona vidi da je totalna nepravda ucinjena, izvrcu teze, cinizam na snazi kao i tragikomika! Bijedni Shiptari nisu svjesni da cim im pukne truli zapad koji je u fazi metastace trenutno, kao bele lale ce mirno pognutih glava da gledaju kako Kosovo i Metohiju prvo oslobadja Sveta Ruska Vojska, a onda za njom ce da udje Srpska! Kao bele lale ce te kukavice da gledaju i da cute, uskoro! Sloboda za Kosovo stize!

 4. 0
  0

  Samo ne priznati i kraj price.Jes da to povlaci neulazak u EU ali imamo Rusiju i kraj price.O ostalom kad se globalno zaljulja,vidite li da ce brzo to biti.Amerika se raspada po svim savovima zbog rasizma a debeli Koreanac samo ceka da im zavarda onu razornu i to trcke….Sve su zemlje zapada u rasulu samo Rusija i istok opstaju.Polako.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here