Насловна Друштво У земљама Западног Балкана, велики број пријетњи и напада на новинаре

У земљама Западног Балкана, велики број пријетњи и напада на новинаре

0
ПОДИЈЕЛИ

Од почетка године, у земљама Западног Балкана забиљежене су 63 пријетње и физичка напада на новинаре, саопштила је данас Регионална платформа Западног Балкана за заговарање медијских слобода и безбједности новинара, која заступа више од 7.800 чланова, преноси Бета.

Регионална медијска удружења која су дио ове платформе, осудила су нападе и притиске на новинаре који су се последњих дана догодили у Хрватској, Македонији и на Косову.

У саопштењу Регионалне платформе прецизирано је да је ријеч о случајевима који су се у скорије вријеме догодили у Славонском Броду, Скопљу и Партешу.

У среду, 23. августа, у Славонском Броду физички су нападнуте новинарке Вишња Ружојчић са ХРТ-а и Александра Приморац са портала СБплус.

Према наводима портала СБплус, новинарке Приморац и Ружојчић су извештавале о пуцњави претходне ноћи у којој је тешко рањен један грађанин. Тим поводом, новинарке су се затекле испред угоститељског објекта „Хајдук“ у Славонском Броду, када је непознати мушкарац физички насрнуо на њих, псовао их и покушао да Вишњи Ружојчић истргне камеру.

Новинарке су о нападу обавестиле Полицијску управу Бродско-посавску, која је одмах реаговала.

Истог дана, у среду 23. августа, у Скопљу је физички нападнута новинарска екипа Нова ТВ док је извјештавала о акцији прикупљања потписа против изградње избјегличких кампова у Македонији.

„На извештаче те медијске куће насрнуо је представник грађанске иницијативе која је организовала прикупљање потписа. Охрабрујућа је хитна реакција полиције која је одмах идентификовала нападача, позвала га на информативни разговор и најавила кривичну пријаву због насилништва“, наведено је у саопштењу региналних медијских удружења.

Такође 23. августа, догодио се инцидент и у Партешу, на Косову, где је полиција привела троје грађана руске националности, међу којима су, према незваничним информацијама, двојица новинара из Естоније и Летоније. Они су после вишечасовног задржавања пуштени из притворске јединице и против њих није покренут никакав кривични или прекршајни поступак. То је потврђено из полицијске управе за регион Гњилана, али јавности нису познати разлози за притварање новинара.
Регионална платформа позвала је локалне институције да примјењују међународне стандарде за заштиту новинара, њихову сигурност и слободе изражавања.

„Платформа позива власти, полицијске и правосудне органе у свим државама западног Балкана да новинарима и медијима омогуће слободан и безбједан рад“, наведено је у саопштењу, преноси Бета.

Саопштење су потписали Удружење/удруга БиХ новинари, Синдикат медија Црне Горе, Хрватско новинарско друштво, Удружење новинара Косова, Друштво новинара Македоније и Независно удружење новинара.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here