Насловна Друштво ,,У Вуковару се наставља прљава игра која траје годинама"

,,У Вуковару се наставља прљава игра која траје годинама"

0
ПОДИЈЕЛИ

vukovar-cirilica-103Проглашењем Вуковара за град од посебног пијетета и званичним прогоном ћирилице, Србима у Хрватској послата је порука да се могу или потпуно асимилирати или напустити Хрватску, рекао је Срни председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Он је додао да је у непосредном контакту са Србима у Хрватској, конкретно у Грачацу у Лици видио да они живе у атмосфери неизвесности и да су свјесни да је једини начин да остану у Хрватској, а да их нико не дира, да се „потпуно интегришу“, значи асимилирају.

Будимир је нагласио да је Вуковар само изговор за прогон Срба и наставак прљаве игре која траје годинама.

„Јер да није тако, због чега би неко јуче скинуо двојезичну плочу са зграде где се
Нема ћирилице у Вуковару

Градско вијеће града Вуковара измјенило статут града, чиме су Вуковар прогласили мјестом посебног пијетета, чиме се одлаже постављање двојезичних табли.

Коментаришући изјаву хрватског председника Ива Јосиповића да је оправдано да се Вуковар сам, својим Статутом прогласи мјестом посебног пијетета, ,,али не у оним деловима у којима би то било у супротности са Уставним законом“, Будимир је констатовао да је ријеч о још једном вештом маневру првог човека Хрватске.

,,Он би, као врстан правник, требао да зна да Уставни закон о националним мањинама има већу снагу од сваког статута. Ово је прљава игра и наставак приче која траје деценијама“, рекао је Будимир.

Он је поновио да Србе у Хрватској и из Хрватске највише погађа игнорантски однос српских институција према њима и указао да је то до посебног изражаја дошло баш у вријеме недавне посјете Јосиповића Београду, када представници избегличких удружења нијесу ни дошли у ситуацију да разговарају са хрватским председником.

„Он се састао само са једним нашим представником, који је активан у политичком животу Србије и који је као такав био подобан за сусрет. Ми, који смо хтели изаћи са конкретним проблемима, игнорисани смо, упркос свим ургенцијама“, рекао је Будимир.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here