Насловна Друштво У Вуковару данас опет о ћирилици

У Вуковару данас опет о ћирилици

0
ПОДИЈЕЛИ

cirilicaГрадско вијеће Вуковара данас ће расправљати о изменама и допунама Статута града, и то о предлогу СДСС-а да српски и хрватски језик, односно ћирилица и латиница буду равноправни, и о предлогу хрватских странака да само хрватски језик и латиница буду званични, јављају агенције.

Клуб одборника Самосталне демократске српске странке предлаже да се измјенама статута пропише како су на подручју града Вуковара у равноправној званичној употреби српски језик и ћирилично писмо и хрватски језик и латинично писмо.

Овај клуб, поред ставки којима се осигурава примена двојезичности у Вуковару, предлаже да се двојезичним писмом испишу и саобраћајни знакови и друге ознаке у саобраћају, називи улицама и тргова, географских места и локалитета на подручју града, преносе хрватски медији.

У СДСС-у сматрају да су се објављивањем резултата пописа становништва из 2011. године стекли услови да се на подручју града Вуковара примјене одредбе Уставног закона о правима националних мањина. Одборници ХДЗ-а и Хрватске странке права „др Анте Старчевић“ и градоначелник Вуковара траже да Статутом буде одређено да у овом граду само хрватски језик и латинично писмо буду службени.

Одборници двије хрватске странке траже и да се подручје града Вуковара прогласи мјестом посебног пијетета, те да се подручје овог града у целости изузме од примене одредаба Закона о употреби језика и писма националних мањина у Хрватској.

Статут града Вуковара последњи пут је мијењан 2009. године, када је унесена ставка да припадници српске националне мањине, у складу с одредбама Уставног закона о правима националних мањина и Статута, имају право слободне употребе српског језика и ћириличног писма у друштвеном и јавном животу, те у званичној комуникацији у јавним пословима из самоуправног делокруга града Вуковара“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here