Насловна Политика У више напада у Ираку убијено 27 људи

У више напада у Ираку убијено 27 људи

0
ПОДИЈЕЛИ

У данашњим експлозијама аутомобила бомби на пијаци и шиитским контролним пунктовима северно од ирачког главног града Багдада убијено је 27 људи, јавили су званичници.

irak nesreca

Прве бомбе експлодирале су данас близу пијаце у граду Балад Рузу, 70 километара североисточно од Багдада, када је убијено 11 људи, а 50 повређено, према полицијским и болничким изворима.

Касније је бомбаш самоубица напао шиитски контролни пункт код града Самаре, а у нападу је убијено осам шиитских бораца, а 15 је рањено, навеле су власти.

После напада око Самаре, 95 километара северно од Багдада, уследили су окршаји између ирачких безбедносних снага и екстремиста Исламске државе.

Самара и околне области су под сталним нападима екстремиста Исламске државе која држи око једну трећину територије Ирака и суседне Сирије, и где је прогласила калифат.

Други бомбаш самоубица напао је други контролни пункт сиитских милиција јужно од Самаре када је убијено осам бораца, а 16 повређено навели су званичници.

Нико још није преузео одговорност за напад мада се у Ираку скоро свакодневно догађају напади за које одговорност често преузима екстремистичка група Исламска држава.

У Багдаду је ирачки премијер Хајдер Ал-Абади обећао да ће пронаћи и казнити особе које су уништиле древне објекте у северном ирачком граду Мосулу.

Исламска држава у четвртак је објавила видео снимак који наводно приказује уништавање древних предмета.

На петоминутном видео снимку види се група људи с брадама који маљевима и бушилицама у музеју у Мосулу уништавају велике кипове.

Видео затим приказује и мушкарца у црној одећи како на оближњем археолошком налазишту уништава кип крилатог бика – асирског заштитног божанства, из 7. века пре нове ере.

Тај вандализам изазвао је опште осуде у свету, укључујући од Унеска.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here