Насловна Политика У Турској рација због прислушкивања

У Турској рација због прислушкивања

0
ПОДИЈЕЛИ

Турска полиција ухапсила је 26 припадника обавјештајне службе који су осумњичени за илегално прислушкивање полицајаца, државних званичника и привредника, пренијели су турски медији. Рације су изведене у приморском граду Измиру, пренијела је агенција Доган, јавља Танјуг.

protesti-turska

Канцеларија јавног тужиоца за сада није издала никакво саопштење у вези са акцијом турске полиције, наводи Ројтерс.

Полиција је 5. јануара већ спровела неколико рација када је ухапсила 22 полицајца, такође осумњичених за илегално прислушкивање полицајаца, државних званичника и пословних људи.

Хапшења су дио свеобухватне кампање предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана против присталица свог противника, а ранијег савезника, самопрогнаног имама Фетулаха Гуленa.Током прошле године су турске власти већ ухапсиле неколико десетина полицајаца осумњичених да су прислушкивали предсједника Ердогана и друге званичнике.

Влада је тада саопштила да су полицајци повезани са једним од најутицајнијих исламских покрета у Турској, који предводи Гулен.

Тај покрет ужива велику популарност у Турској, али је и на мети критика – оптужују га да прикривено шири исламизам у својим приватним школама у 140 земаља.Ердоган и његови сљедбеници истичу да постоје „паралелне структуре“ покрета Гулен у државном апарату и његовом покушају да збаци Владу због чега је и услиједило масовно смењивање полицајаца, са циљем да се те структуре униште.Гуленов покрет је годинама подржавао исламску Владу, посебно у њеним напорима да потисне политички утицај војске, али, већ неко вријеме, између два исламска табора постоје нетрпељивости, па цак и отворено непријатељство.

Припадници покрета Гулен сматрају да је Ердоган све ауторитарнији и критикују његов однос према демонстрацијама које су биле одржане прошлог љета, истакавши да је акција полиције против демонстраната знак „недемократског односа“ према критикама из друштва.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here