Насловна Друштво У Требињу освештан споменик патријарху Павлу

У Требињу освештан споменик патријарху Павлу

1
ПОДИЈЕЛИ

У порти Саборног храма у Требињу синоћ је, 19. августа, освештан споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу у присуству више од хиљаду вјерника, међу којима је био и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Споменик блаженопочившем српском патријарху, који је први у Републици Српској, освештали су епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени владика Атанасије, славонски Јован и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован.

Владика Григорије је истакао да овај споменик опомиње и подсјећа на јерарха који је у наше дане открио да за све нас има наде.

„Овај изванредан рад младе вајарке Саре Николић треба да нас, Херцеговце, подсјећа на лик и дјело не само нашег патријарха, него и на његово пријатељство према овој земљи и Епархији коју је основао Свети Сава“, рекао је владика Григорије.

Он је подсјетио на искрено пријатељство блаженопочившег патријарха према Херцеговини, који је више пута посјетио Требиње и Херцеговину, не заборављајући овај народ ни у ратно вријеме, те опомињући да увијек буду људи, а никада нељуди.

„Ово је споменик и опоменик, а не мјесто клањања или идолопоклонства, јер је врло чест случај да се у нашем народу ствари погрешно тумаче и разумијевају, па и сам патријарх Павле и његова скромност“, напоменуо је владика херцеговачки.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да Требиње добило диван споменик захваљујући труду вајарке Саре Николић из Београда, фирми „Интегра инжењеринг“ из Бањалуке која је финансирала, те благослову владике Григорија.

„Зашто баш Требиње!? Они који су га познавали знају да је волио ову свету српску земљу и њен народ. Вјероватно би у овом тренутку рекао на све ово Будите само људи. Не само то, сигуран сам да је у својој молитви желио да будемо хришћани, да имамо бар зрно његове енергије и рада, преданости за свој народ и српску цркву, да пођемо путем скромности и његовог начина живота и молитве за овај народ“, навео је Давидовић.

Вајарка Сара Николић каже да јој је драго што је имала прилику да направи овај јединствен споменик и поклони га граду Требиње и Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

Присутне је поздравила представник „Интегра инжењеринга“ Славица Станковић, која је истакла да су Требиње и Херцеговина најљепше мјесто гђе се споменик блаженопочившем српском патријарху могао поставити, те да јој је драго што је „Интегра“ финансирала његово ливење.
Споменик блаженопочившем патријарху Павлу висок је 2,13 метара.

(Срна, РТРС)

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  како је говорио блаженопочивши патријарх Павле, Бог ће помоћи ако буде имао коме+

  …“Кад одушевљени силазимо са Тавора не можемо а да не видимо шта нам се дешава у његовом подножју. Наша Црква се опасно уклопила у систем и почиње помирљиво, са минималном обрадом да прихвата његове вредности. Свештенство је у највећем броју (уз часне вољне или невољне изузетке) од до јуче прогањане и презрене професије нагло али веома спремно прешло у област „дискретног шарма буржоазије“. Наши сабори почели су да се баве финансијским успесима и неуспесима епископа, као да су они пре свега менаџери унутар корпорације, унутар ширег система…јер тако се мора?…“, две године назад, о Преображењу Господњем, збори ђакон Ненад Илић

  https://stanjestvari.com/2015/08/19/%D1%92%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%9B-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%9A/

  https://stanjestvari.com/2017/08/19/ikona-vecnog-sada/

  …“Заправо, не славимо ми на Преображење то што се Богочовек преобразио, шта би ту било толико посебно за Бога, него то што се смиловао на људе, што је ученицима, и свима нама који их с вером пратимо, за тренутак отворио капију вечности. Што је направио пред нама икону вечности коју можемо да памтимо. Преобразио је нас!…

  …Један западни мистик рекао је „Време не допушта човеку да спозна Бога.“

  Живети у времену и по законима времена није само по себи лоше. Не би нам Бог дао време да оно није корисно за освајање слободе и наш пут ка Бог. Проблем је ако нам време заклони вечност…“, ове године, о Преображењу Господњем, збори ђакон Ненад Илић

  Ora pro nobis

  https://www.youtube.com/watch?v=zjjV3PiWj4k

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here