Насловна Друштво У Торонту преминуо Никола Пашић

У Торонту преминуо Никола Пашић

0

„Жива историја“ српске емиграције у Канади, унук и имењак српског државника Николе Пашића преминуо је у канадској престоници Торонту, преносе данас београдски медији.

toronto

Рођен је у Паризу 1918. године и скоро цео живот провео је ван отаџбине – школовао се у Бриселу, Риму и Лондону, а током Другог светског рата био је припадник покрета Драже Михаиловића и логораш на Бањици одакле је 1943. успео да побегне.

Годину потом избегао је из земље и доспео до Енглеске где је на Оксфорду довршио студије права започете уочи рата и тамо радио скоро деценију.

У Канаду се преселио 1956. где је у Торонту живео са супругом Зором.

Никола Пашић је и „жива историја“ емиграције. Оснивач је и вишегодишњи председник Српске националне академије у Торонту.

Пуну деценију, све до Пашићевог повлачења, Српска академија била је врело са кога су се генерације емиграната напајале знањем о историји и демократији.

Предавања су држали најпознатији универзитетски и други експерти, али и најистакнутији српски дисиденти из Северне Америке, Европе и матице.

Премда је академија требало да буде културна, а не социјална институција њени волонтери су помогли хиљадама новодошлих, нарочито бројним припадницима „новог таласа“ деведесетих година.

Он је као пасионирани историчар помно проучавао историју Србије, нарочито трагична збивања у Другом светском рату и радио је на историјском српском измирењу припадника зараћених страна и желео да оно буде остварено симболично подизањем споменика свим жртвама, али и стварно – националним јединством српског народа у матици и дијаспори.

Никола Пашић један је од двојице Пашићевих унука, други, архитекта Владислав био је емигрант у Швајцарској и умро је у Женеви 1978.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here