Насловна Политика Жестоке борбе у околини Дебаљцева, у обручу 10.000 Украјинаца

Жестоке борбе у околини Дебаљцева, у обручу 10.000 Украјинаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјински снаге безбедности воде борбе са снагама ДНР како би се извукле из обруча код града Дебаљцево у региону Доњецка, рекао је заменик командира снага ДНР Едвард Басурин.

slavjansk-borbe1

„Непријатељ покушава да пробије обруч у Дебаљцеву и изађе из окружења, или, обрнуто, да развију своје снаге у правцу наших градова“, – рекао је на брифингу Басурин.

Проруске снаге заузеле су и неколико улица местима Пески и Маринка које се налазе у предграђима Доњецка. Циљ ових борби је одбацивање украјинске артиљерије од Доњецка.

Током ноћи украјинске снаге грантирале су Доњецк и том приликом 27 пројектила погодило је цивилне објекте.

Шеф ДНР, Александр Захарченко, позовао је окружене украјинске трупе у реону Дебаљцева да предају оружје. Он је обећао да свим припадницима украјинских снага који се предају бити сачувани животи.

debalcevo obruc

Дебаљцево је град са популацијом од 45.000 и налази се око 55 километара североисточно од Доњецка. У јулу, снаге безбедности преузеле су контролу над њим, а сада овде имају стационирану значајну војну силу – и регуларне војске и Националне гарде Украјине.

Према мишљењу штаба проруских снага у обручу се налази око 10.000 људи.

Ова група украјинских снага, смештена тик уз положаје ДНР, значајно угрожава проруске градове попут Горловке, Јенакииева, Шахтјорска у ДНР, односно Алчевска и Стаханова у региону Луханска.

Снаге  Народне Републике Доњецку су упале и заузеле место Угљегорск, на око 10 километара од Дебалцева, где се налазило упориште украјинске војске, и понудиле украјинским војницима да се предају.

Посланик украјинског парламента и командант добровољног доњецког батаљона Семјон Семенченко навео је на својој фејсбук страници да је стратешко место и упориште украјинске војске на истоку, место „Угљегорск сада напуштено од стране украјинских снага“.

И челник Доњецке Народне Републике Александр Захарченко потврдио је да је Угљегорск заузет у насилној операцији пред зору и да је понуђено „непријатељским трупама да се предају, уз обећање да ће им бити поштеђени животи и да ће их све вратити кућама“.

Раша тудеј наводи да су, у међувремену, кијевске власти, наводно, овластиле команданте јединица украјинске војске на истоку да дезертере убију на лицу места.

Ситуација на истоку Украјине се нагло погоршала од 18. јануара, када је украјинска војска покренула офанзиву на територије под контролом про-руске милиције.

Гранатирања устаничких градовима врши се свакодневно, укључујући град Доњецк, док „зараћене стране упиру прстом једни на друге“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here