Насловна Политика У Тивту ухапшен генерал у пензији Борислав Ђукић

У Тивту ухапшен генерал у пензији Борислав Ђукић

1
ПОДИЈЕЛИ

Генерал у пензији Борислав Ђукић (67) ухапшен је синоћ на тиватском аеродрому због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих прошлог вијека.

djukic

Он је ухапшен по хрватској потјерници, приликом повратка за Београд.

Према документацији са којом располаже документационо информациони центар Веритас, Ђукић је као комадант 221. моторизоване бригаде 9. книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перучи, а оптужницом су још обухваћени генерали Ратко Младић, комадант 9. книнског корпуса ЈНА, генерал Миле Новаковић, комадант Српске војске Крајине (СВК), и мајор Милан Корица, комадант свих пограничних јединица Милиције РСК. Оптуженима је већ 1993. одређен притвор, те за њима расписана потјерница која је још на снази.

„Оптужницом из 1995. генерала Ратка Младића и остале терети се за ратни злочин против цивилног становништва почињен у јануару 1993. године. Генерали Младић и Новаковић издали су 28. јануара 1993. налог Ђукићу и Корици, а они својим подчињенима, да се постави велика количина експлозива и тако брана на Перучи припреми за рушење. Постављено је око 30 тона експлозива, након чега су налогодавци повукли своју војску с тог подручја, који је потом активиран индуктором и детонирајућим штапинима. Због експлозије дошло је до урушавања и оштећења бране, односно рушења торња на брани. Настала штета процијењена је на 25 милијуна и 550 хиљада ДЕМ. Захваљујући праводобној интервенцији радника ХЕП-а, спријечен је, према оптужници, циљ рушења бране – потпуно потапање и довођење у опасност живота више од 50.000 становника градова смјештених низводно од ријеке Цетине: Сиња, Триља и Омиша“, пише Веритас.

Име Борислава Ђукића налази се на списку Државног тужилаштва РХ процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је прије двије године достављен и Министарству правде Србије.

У том документу поред његовог имена стоји да је истрага против његове групе отворена 1993, а оптужница подигнута 13. децембра 1995. због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва и да се поступак води пред Жупанијским судом у Сплиту.

Генерал Ђукић, бивши замјеник команданта Главног штаба Српске Војске Крајине, аутор је књиге “Разбијање Југославије: место и улога Хрватске”, која је објављена 2008. године у издању Српског културног друштва “Зора”.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    nešto se ne sjećam da je koji Hrvat , Bosanac ili nedaj bože koji Albanac uhapšen , a bilo ih je puno sa potjernica srpskih kod nas

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here