Насловна Друштво У Србији почео упис на факултете

У Србији почео упис на факултете

1
ПОДИЈЕЛИ

Упис на факултете у Србији почео је данас. Будући бруцоши могу да донесу своја документа лично али је омогућено и уписивање електронским путем. Пријављивање кандидата трајаће до 26. јуна а полагање пријемног заказано је од 27. јуна до 3. јула.

Првог дана уписа највећа гужва је на београдском Правном и Електротехничком факултету, јавиле су агенције. Електронским путем до сада је на ЕТФ стигло 1.200 пријава, а декан тог факултета Зоран Јовановић није изненађен великим интересовањем матураната, јер је у овом тренутку огромна потражња за ИТ стручњацима. Мјеста на буџету има 400 на смеровима електротехника и рачунарство и 20 буџетских студената на смеру софтверско инжењерство.

Он очекује да ће ове године бити и до 1.600 пријава, због чега је за упис потребно да ђаци имају просјек оцјена преко 4,7.

Декан ЕТФ је обрадован том чињеницом:

„То говори да нам долази крем из средње школе. Потражња за ИТ стручњацима је велика, долазе фирме које покушавају студенте већ на трећој години да привуку код себе и то мало успорава студирање, али та деца већ током студирања зарађу више од 1.000 евра месечно“, нагласио је Јовановић, а преноси Танјуг.

На београдском Правном факултету кажу да првог дана уписа имају 1.400 пријава, а да очекују да ће ове године имати око 1.800 кандидата. Правни факултет прима 600 буџетских студената и 850 самофинансирајућих, а пријемни на том факултету заказан је за 28. јун.

У последњих неколико година последњи буџетски студент на листи имао је 75 бодова – успех у школи и резултати пријемног.

Буџетске квоте за државне факултет остају углавном исте као и прошле године, те ће држава на Универзитету у Београду (УБ) финансирати школовање 9.461 студената, на Универзитету уметности 284 студента, на Универзитету у Крагујевцу 2.268 студената.

Затим, на Универзитету у Нишу 3.098 академаца, Универзитету у Приштини 1.077 студената и Новом Пазару 620 студената, док ће универзитет у Новом Саду уписати  5.260 буџетских студената.

Прелиминарне ранг листа факултети ће објавити до 4. јула, а примјuniедбе и жалбе кандидати могу да предају до 5. јула, док су коначне коначне ранг листе факултети у обавези да објаве до 10. јула.

Упис будућих бруцоша предвиђен је од 10. до 14. јула. 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    E sad ce svi bas da rade u IT-u! Ljudi raspitajte se dobro pre upisa na fax. Uvek treba i lekara i inzenjera pa i advokata. a sto se ti;e para evo ja yavrsio visu gradjevinsku evo vec 4 godine ratim u Kataru. Mnogo se radi al je plata dobra. Ynaci ne moraju ni svi na fakultet

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here