Насловна Политика У Скопљу почела истрага о илегалном прислушкивању

У Скопљу почела истрага о илегалном прислушкивању

0
ПОДИЈЕЛИ

Македонско тужилаштво почело је истрагу у вези са илегално прислушкиваним разговорима о којима је током претходних месеци у јавности говорио лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев.

Zoran-Zaev-4

Из Тужилаштва је саопштено да су, осим са лидером опозиције, тужиоци разговарали и са бившим директором Управе за безбедност и контраобавештавање (УБК) Сашом Мијалковим, начелником УБК Гораном Груевским, као и другим руководиоцима, бизнисменима и политичарима.

Тужилац је добио мишљење, које су припремили професори са Факултета за електротехнику и инофмрационе технологије, а извршен је и непосредни увид у службене просторије, где се спроводи „посебна истражна мјера“, односно праћење комуникација, наводи се у саопштењу.

Јавни тужилац проверава и разговоре које су у јуну 2011. године водили тадашњи министар унутрашњих послова Гордана Јанкулоска и шеф кабинета македонског премијера Мартин Протођер којима се заговара отпуштање великог броја лица запослених у МУП-у и другим институцијама, због њиховог политичког опредељења.

Тужилаштво провера и оптужбе за искључење службеног телефона који је опозициони СДСМ користио у време изборне кампање, а за шта је одговорност приписана бившем министру транспорта и веза Милету Јанакиевском и Ирени Мишевој из македонског оператера „Т-Мобиле Македонија“.

Кривичном истрагом, између осталог, обухваћен је и телефонски разговор лидера Демократске партије Албанаца Мендуха Тачија и члана Државне изборне комисије Бедредина Ибраимија.

Заев је почетком фебруара оптужио премијера Николу Груевског да је заједно са Мијалковим незаконито прислушкивао 20.000 грађана Македоније.

Његова странка је, након презентовања наводних прислушкиваних телефонских разговора, поднела кривичне пријаве против премијера Груевског, Мијалкова и руководиоца Пете управе УБК Горана Груевског.

 Најчешће помињани на снимцима, бивши министар унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, министар транспорта и веза Миле Јанакиевски и шеф УБК Мијалков, поднијели су оставке.
 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here