Насловна Поглед У се и у своје Русе

У се и у своје Русе

4
ПОДИЈЕЛИ

Јучерашње „њет“ у СБ УН је победа руске дипломатије али и стоп поделама, стоп стварању константно трусног подручја на Балкану, то је сибирска ледена вода на поново упаљене међунационалне страсти на простору бивше Југославије. Оно је, суштински, „да“ помирењу. Али и „да“ Србину који је чекао помоћ понављајући: уздам се у се и Русе.putin rusija srebrenica

Кад каже: председник, Србин мисли: Путин. И озбиљан је кад то саопшти.

Не, није то чин велеиздаје српских националних интереса, жеља да Србија постане руска губернија или пак срамота од представника сопствене власти. То је вербални исказ присности, део вековне традиције коју отац сину усађује препричавајући му историју, али и пркос према свима онима који Србију не морају да воле али као да непрестано морају да раде против њених националних интереса.

Иако тај просечни Србин зна да у међународним односима не постоји љубав већ интереси, он још више зна да ономад цар Николај Романов није баш гледао сопствене интересе, већ и интересе Србије. И да га је то коштало. Сећа се да је краљ Петар, кад је повео војску из Србије под налетима Аустроугара, знао да „има леђа“. Добро, сећа се и полугладне Русије на челу са времешним Борисом Јељцином која, на моменте, није могла да одбрани себе, па није одбранила ни Србију од санкција међународне заједнице. Али се подигла. Више него подигла.

И зато, изговарајући то презиме — Путин, Србин саопштава и: газите, али ја сам и даље ту; подмећите и спинујте, али ја шајкачу цилиндром мењати нећу; ви гледајте ваше интересе, а ја и моји ћемо (опет) у Русију.

Једнополарни свет, који је трајао неко време, отишао је у историју. И економски оснажена Русија последњих година, све чешће, показује да без њеног аминовања не може да се кроји геополитичка слика света.

То оног Србина са почетка текста додатно охрабрује. Радује га снага ем његовог пријатеља, ем оног који његовом непријатељу зна да каже: „њет“. Он тада не каже само Путин, већ и Владимир Владимирович Путин, желећи да се мало и подсмехне губитницима.

Јучерашње руско „њет“ у Савету безбедности Уједињених нација на британску резолуцију о Сребреници је (још једна) победа руске дипломатије.

Зна и то Србин. Зна да Русија није баш морала да потеже вето и да пре тога није морала да направи смешним (да, баш ова реч) Британце са шест или седам нацрта предлога резолуције. И да им сваки буде одбијен.
Све то он зна, али је све то и очекивао.

Чуркин: Срби су патили као други, ако не и више

А и некако је људски да — кад те неко јачи сапиње, угрожава и тлачи, приказујући како је то све за твоје добро као да си дете или гуска у лондонској магли — завапиш за помоћ неког још јачег. Или да тај неко сам „одгурне“ оног који те тера у ћошак.

„Енглези, дајте ми имена два човека које сте помирили овим предлогом резолуције и променићемо мишљење“, рекао је премијер Србије Александар Вучић алудирајући, исправно, да британска резолуција само квари, а не поправља односе међу народима.

Руски вето је све то зауставио. Њихово „њет“ је стоп поделама, стоп стварању константно трусног подручја на Балкану, то је сибирска ледена вода на поново упаљене међунационалне страсти на простору бивше Југославије. Руско „њет“ никао није негирање страдања и убијања, већ пијетет жртвама и скидање бремена са леђа будућим генерацијама свих нација и вера. Оно је, суштински, „да“ помирењу. Али и „да“ оном Србину који је чекао помоћ понављајући: уздам се у се и у своје Русе.

Извор:Спутник

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Moze Vucici isto Koliko su Tadici i Djnidjic da se dodovoravaju Njmecima ne ide pa ne ide,ne radi se o tome da u Njmackoj nema ljudi koji ne shvatju nase problem ,ali dzaba se to radi ,navika je to koja nije od juce.nema ko nebi htio da zivi kao sto zive Njmeci,i nema ko nece da ih kopira ,licno mislim mi najboljea mada najmanje mozemo,medjuti oni jedino nama postavljaju uslove i prijete.
  Zamislite da Njemackoj prijeti avet kao Rusiji 1914 godine,a oni kazu ne idemo u rat,da je to sada ovdje u pitanje,da ovoj demokratskoj Njemackoj prijeti zagadjenje Rajne i kanalizacije a da su krivi u kojem slucaju Srbi,kako bi nam sve moguce sankcije uveli i kazne,ali nasi ljekari za hemoroide rade li rade,ako ih Njmeci nemaju dobice ih od nasih predsjednika.
  Sta sve ti,ludi i bezobrazni komunisti nijesu ucinjeli narodu zbog te zle ideologije koja je jedna ziva otrov ,ali su svoje nistavilo pikazali i u ratu i 44 45 48 i od tada ne staju,pljuju li pljuju,i dobro je da pljuju,jer njih je svako procitao,a oni sebi nijesu jasni.Njemci kazu nema u EU bez priznavanja Koosva to je bar jasno Vucic to objasnjava kao uspjeh jer se ide,samo gdje.izbjeglice ostaju u Srbiji a bice ih jos,napadi terorista u Makedoniji je u Evropi naislo na zabrinjavajuce stanje ,jer su ubijeni teroristi,sjutra ce biti ucjenjivanjem izbjeglicama jer im je status los,isto kao zbog Cigana.Toliko neznanja i gluposti mogu se samo ocekivati od Vucica jer ovakvog nije majka radjal,misli li on da je citav narod slijep,pa nije citav svijet RTS,u Njemackoj se ozbiljni analiticari pitaju st ova hoce vise ,koga to ona zafrkava.A u Srbiju je gledaju mkao svetinju,lude krave nasa sansa ,tada kada je to doslo nijesam shvatio sada vidim da su stvarno lude krave nasa sansa i podjekoji telac.
  Rusija ima problema ima i teskoca ,ali i snage da ovo sve prevazidje,pitam se kada to sve prodje ko ce iz Srbije ko Predsjednik da ide u Rusiju,i da ceka na stolici kada ce da udje.Toma je cekao par sati i Merkelova vise od 4 ,tako govre Njmeci ,ako oni lazu lazem i ja,i kraljica Elizaneta je bila na cekanju,sada vidjite kada okrenete na te strane sta vas ceka ,pod uslovom da vas pozovu.

 2. 0
  0

  Ovdje je to bila marginalna vijest, kako u režimskim, tako i u tobože opozicionim medijima! Da je rezolucija usvojena, to bi bio „TOP NEWS“, trubilo bi se na sve strane i svi bi oduševljeno, kao papagaji ponavljali kako je „pravda zadovoljena“! To je medijska realnost u kojoj živimo!

 3. 0
  0

  Pa evo ta Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je na Savjetu Evrope! To je usvojeno uz istovremenu osudu ruskog veta u UN !

  Evropa osudila rusko veto,vjerovatno da je tako,ali i Evropa kaze postoji nuklerano oruzje dobro i lose,dobro je iz Amerike a lose iz Rusije,ne znam da li si za to cuo ali takvo je vrijem i tako se govri u Evropi,jedini nijesu jos rekloi da smrt moze biti od obadvije bombe podjenako,a to je za njih tesko da kazu jer jednostvano ta organizacija je u takvom stanju kao Jugoslavija 1989.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here