Насловна Политика У Савјету ЕУ о српском судији и КиМ

У Савјету ЕУ о српском судији и КиМ

0
ПОДИЈЕЛИ

На предстојећој сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе биће донијета одлука о учешћу судије из Србије у Европском суду за људска права.

zastava-eu

То је за Б92 истакла представница делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини СавJета Европе Наташа Вучковић, уз напомену да ће се говорити и о ситуацији на Косову, кризи у Украјини и последицама напада на магазин Шарли ебдо у Паризу.

“На дневном реду ће најважније теме бити ситуација у Украјини и слобода медија у Европској унији. Око слободе медија се очекује хитна дебата, а у вези са оним што се догодило у Паризу. Такође, на дневном реду ће бити и потврда мандата делегација, а очекује се да ће бити постављено питање мандата руске делегације. Уколико до тога дође, припремиће се нова резолуција“, наводи Вучковићева.

У протеклом периоду је став српске делегације био неусаглашен, а Вучковићева наводи да ће се сада најпре сачекати и видети да ли ће то питање бити постављено.

“Видећемо уколико дође до резолуције, али очекујемо да се потврде мандати руске делегације“, објашњава Вучковићева.

На дневном реду заседања биће и теме које се тичу Србије, једна је избор српског судије у Европском суду за људска права, а друга је расправа о питању Косова у Комитету за политичка питања.

“Пред крај године је засиједао Поткомитет, представљени су наши кандидати, а одлука ће бити објављена у уторак на Комитету за правна питања. Комитет је заузео став да предложи једног од три српска кандидата. Што се тиче питања Косова, обавиће се слушање, кратка расправа о ситуацији на Косову. Отац Сава Јањић неће доћи, видјећемо ко ће учествовати са косовске стране. То ће бити кратка расправа, јер у оквиру времена предвиђеног за то треба да се разговара и о ситуацији у Египту“, додаје Вучковићева.

Српска представница напомиње да ће важна тема разговора бити и однос Европске уније и Савјета Европе.

“То питање се тиче тога да је Европски суд правде донио одлуку да приступање Конвенцији о људским правима од стране Европске уније није у складу са уговорима. То ће утицати на примјену Конвенције о људским правима. То ће бити велика тема, а могућа је и расправа по хитном поступку“, закључила је Вучковићева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here