Насловна Друштво У Сава Центру 6.априла Европска премијера филма о Тесли

У Сава Центру 6.априла Европска премијера филма о Тесли

1
ПОДИЈЕЛИ

Нови документарни филм о Николи Тесли америчког редитеља Џозефа Сикорског „Торањ народу“ имаће европску премијеру 6.априла у Сава Центру.

nikola-tesla

Филм је премијерно приказан у хотелу „Њујоркер“ у октобру прошле године а репризиран је на Торонто Сербиан Филм Фестивалу.

Документарац говори о Тешлином сну о слању бесплатне електричне енергије бежичним путем из мистериозног торња и лабараторије Варденклиф на Лонг Ајланду.

„Овај филм жели да допринесе другачијем третману лика Николе Тесле гдје ће се људи боље упознати са његовим радом и дјелом који је и даље јако непознат већини људи у свијету а и у Србији“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Ненад Станковић, покретач и уредник Тесла магазина у Торонту.

„Тема филм је веома интересанта јер говори о проблему бежичног преноса електричне енергије која би била бесплатна за све.То је била авангардна замисао за тадашње вријеме а Тесла се најближе приближио рјешењу тог проблема,“ рекао је директор Музеја Никола Тесла Бранимир Јовановић.

„Тесла је прије сто година напомињао да ће западни свијет запасти у кризу због експлоатисања природних добара. Видио је да се западна цивилизација не развија добро јер се њен развој усмјерава само ка материјалном. Тесла је сматрао да енергија треба да буде као ваздух доступна свима“, рекао је Јовановић.

Ивана Дедић из Секретаријата за културу Града Београда навела је да се сљедеће године обиљежава 160 година од рођења великог научника због чека треба указати на значај његовог рада и дјела и позвала све Београђане да присуствују премијери филма.

Међу присутнима на данашњој конференцији био је Вилијем Тербо,Теслин сестрић.

„Доста тога сам нашао сличног са њим током свог живота, сада сам његов посљедњи крвни сродник и једина жива особа која га је лично знала.“ рекао је Тербо. Он је рекао како током година учествовао у доста филмова рађеним о Тесли али овај је драстично другачији.

У филму се користе материјали добијени од Музеја Николе Тесле и Варденклиф Пројекта у Њујорку који показују ријетке фотографије које се први пут појављују у јавности, а музику за филм потписује Марина Арсенијевић композиторка номинована за Еми награду.

Најинтригантнији дио филма су прикази и тумачења легендарних Варденклиф тунела које је Тесла изградио испод торња као дио бежичног преноса електричне енергије. Ови контроверзни тунели и подземни пролази су и данас велика загонетка за научнике свијета и представљају урбани мит.

Пројекцију филма организује Тесла магазин из Торонта уз помоћ Секретаријата за културу Града Београда и Музеја Никола Тесла, а покровитељ манифестације је предесјдник Србије Томислав Николић.

Филм неће бити на редовним биоскопским проекцијама, а цијена карте је 450 динара.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here