Насловна Политика У Русију са косовским пасошем само на спортске догађаје

У Русију са косовским пасошем само на спортске догађаје

0
ПОДИЈЕЛИ

Улаз са пасошима такозване Републике Косово на територију Руске Федерације могућ је само у посебним случајевима и због учешћа на спортским догађајима под окриљем Међународног олимпијског комитета или међународне спортске федерације, саопштила је данас Амбасада Русије у Београду.

olimpijada

Из Амбасаде наводе да, као и низ других земаља које нису признале једнострано проглашену независност Косова, Русија издаје визе у облику специјалних формулара-уметака у косовске пасоше. Улазни печат о пролазу руске границе у пасошима се не удара, додаје се.

Та процедура одговара српској пракси третмана косовских докумената и уведена је уз знање српске стране, која је била благовремено информисана о томе.
 
Принципијелан став Русије о привремено окупираној покрајини Косову, који се базира на међународном праву и резолуцији Савета Безбедности УН 1244, остаје непромењен, пише у саопштењу из Амбасаде.
 
„Улаз са пасошима такозване Републике Косово на територију Руске Федерације могућ је само у случајевима који се темеље на испуњавању међународних обавеза Руске Федерације у својству стране-примаоца догађаја, који се организују преко мултилатералних структура, чији је члан или учесник такозвана Република Косово“, наводе из Амбасаде Русије.

Додаје се и да је улаз са пасошима „Републике Косово“ у Русију дозвољен и због учешћа „њених представника у спортским догађајима који се одржавају на територији Русије под окриљем релевантних међународних спортских федерација“.
 
„У другим сврхама, процедура улаза лица са косовским пасошима на територију Русије се не мења. Дакле, овај улаз није могућ“, наглашено је у саопштењу Амбасаде Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here