Насловна Мозаик У Рију неће бити атлетичара под руском заставом

У Рију неће бити атлетичара под руском заставом

0
ПОДИЈЕЛИ

Светска атлетска федерација (ИААФ) потврдила казну Русији, али постоји могућност да се неки атлетичари такмиче без руских обележја. – Путин огорчен, Исинбајева најављује жалбу Суду за људска права.

Светска атлетска федерација (ИААФ) потврдила је на заседању у Бечу казну Руском атлетском савезу од новембра прошле године, што значи да на Олимпијским играма у Рију (5–21. август) неће бити атлетичара из те земље. Додуше, постоји могућност да се неколицина њих ипак појави на највећој смотри спорта у Бразилу, али само под олимпијском заставом. Једна од највећих допинг афера у атлетици сама по себи је веома болна за Русију, па се тренутно нико од спортских ауторитета у тој земљи и не изјашњава да ли би уопште било прихватљиво за њихове олимпијце да се такмиче без националних обележја.

– Иако је уочен значајан напредак, Савет ИААФ-а био је једногласан да руски атлетичари не могу још да се врате на међународну сцену. Ово је тужан дан за наш спорт. Ово није била нимало лака одлука – рекао је председник ИААФ-а Себастијан Коу а преноси „Гардијан”.

Неки светски медији истичу да је ово преседан у олимпијском спорту, мада се у западној штампи осећа ликовање што је Владимир Путин доживео још један пораз. Руски председник је на економском форуму у Петрограду истакао да је оваква одлука „неправедна и непоштена”.

– Свакако да та одлука није поштена. Одговорност мора увек да буде индивидуална, а они који нису правили прекршаје не би требало да трпе последице. Није нам пријатно што смо се суочили с проблемом допинга, али се боримо да они који су скривили буду кажњени. Међутим, због чега би испаштали чисти атлетичари? То заиста не могу да разумем. Надам се да ћемо наћи решење, али то не значи да ћемо одустати од борбе против допинга. Напротив, појачаћемо нашу борбу против њега – казао је Путин а преноси „Спорт 24”.

Русима се ставља на терет „систематски допинг” њихових такмичара, а тесна сарадња са Светском антидопинг агенцијом (ВАДА) последњих шест месеци није помогла да се избегну санкције.

– Руска страна је учинила све да поврати поверење међународне спортске породице. Сада лабораторија у Великој Британији тестира узорке урина руских атлетичара. Сваки руски атлетичар мора да прође три додатна теста – истакао је министар спорта Русије Виталиј Мутко чију изјаву преноси „Њујорк тајмс”.

Овај амерички лист сматра да и ова допинг афера показује да постоји „речник” који се одомаћио код руских званичника с циљем да се Русија у свакој прилици представи као жртва одлука западног света. Мада смо сведоци да за све допинг случајеве Сједињених Америчких Држава никада нису били кажњени сви атлетичари те земље, већ само појединци.

– Само људи који су лењи не ударају руски спорт ових дана. Нажалост, очигледна је таква тенденција – наводи „Њујорк тајмс” изјаву председника Парламентарног комитета за спорт, културу и омладину Дмитрија Свишчева на шта се идеално надовезује став председника руског парламента задуженог за иностране послове Алексеја Пушкова који је на „Твитеру” написао: „Санкције за Игре у Рију нашим атлетичарима су чин политичке освете Русији за њену независну спољну политику”.

Сходно препорукама адвоката, ИААФ је наговестио да ће оставити могућност да се у Бразилу појаве руски атлетичари који нису прошли кроз „руски систем” (који тренирају у иностранству), али да могу да се такмиче само с неутралним обележјима. Међутим, шеф радне групе ИААФ-а Руне Андерсен је рекао да постоји тек неколицина руских атлетичара који могу да докажу да нису прошли кроз тај „систем”.

Најбоља руска атлетичарка Јелена Исинбајева (34), олимпијска шампионка у скоку мотком 2004. и 2008. године, најавила је да ће тужити ИААФ Суду за људска права.

– Ово је кршење људских права. Нећу да ћутим пред тиме. Предузећу неке мере. Забринута сам због себе и тима чистих спортиста који ће да испаштају ни криви ни дужни. Нико нас не штити, нико не брани наша права, док би улога ИААФ-а у заштити права чистих атлетичара могла да се доведе под сумњу – преноси агенција ТАС изјаву Исинбајеве која је планирала да се на Играма у Рију опрости од атлетике.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here