Насловна Насловна У пљеваљском селу Рудници: Графит „Сел’те се Срби“

У пљеваљском селу Рудници: Графит „Сел’те се Срби“

3
ПОДИЈЕЛИ

У пљеваљском селу Рудници на објекту сеоске школе, која већ дуже вријеме не ради и која је изложена пропадању, масном зеленом бојом исписан је графит „Сел’те се Срби„.

selite se Srbi

У Рудници живи већински српско становништво. Село се ослања на граничницу са Републиком Србијом и Републиком Српском па су његови мјештани узнемирени због оваквих порука које им, како кажу, уливају страх и зебњу.

Истичу да досад оваквих и сличних инцидената није било, те да не знају ко је и зашто могао да им на школском објекту остави овакву, непримјерену поруку.

Из пљеваљског Одбора Нове српске демократије саопштено је да су изненађени графитом на школском објекту у Рудници јер ово село, како истичу, настањују Срби, који су ту стотинама година уназад и који своју историју, традицију и културу везују за овај крај.

rudnici-skola

„Хришћанска култура заснована у духу слободе одржала се у овим крајевима упркос Османском  окупатору. Данас се неко усуђује да управо на зидовима школе која представља центар села исписује графите пријетећих садржаја са окупаторским тежњама“, истиче одборник Нове српске демократије Никола Ровчанин, наглашавајући да су овакве и сличне поруке усмјерене ка већинској националној заједници у Пљевљима веома опасне.

Ровчанин каже да овакве поруке нарушавају демократски амбијент и стварају мржњу и нетрпељивост према једном народу.

pljevlja

Надлежни наравно ћуте и не реагују што, из искуства знам, не би био случај да је натпис усмјерен ка некој другој националној заједници“, навео је Ровчанин и додаје да се нада да ће надлежни реговати и истражити ко је и зашто у српском селу оставио овакву поруку.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here