Насловна Поглед У Нобеловом музеју изложба о Андрићу

У Нобеловом музеју изложба о Андрићу

1
ПОДИЈЕЛИ

У завичајној Босни и Херцеговини нобеловац Иво Андрић (1892–1975) нашао се на удару кртике од стране Бошњака. Најновији напад на Андрића стигао је из Мостара. Бошњачки интелектуалци Андрића су упоредили са Хитлером, а његово дјело прогласили геноцидним. Чуло се то, поред осталог, на промоцији књиге Русмира Махмутчехајића „Андрићевство: Против етике сјећања“ у мостарском Центру за културу. И није то први пут. Андрићево дјело је, посебно након распада Југославије, а и раније, било „мета за одстрел“. Према академику Филиповићу „употреба Андрића нанјела је више штете Муслиманима у Босни него све војске које су пролазиле“.

За разлику од једног дијела БиХ, Андрићево дјело се не оспорава у свијету. Напротив, појављује се у новим издањима. Наглашено је интересовање за његова дјела која су и данас веома читана у Шведској. На шведском језику, у шведским библиотекама, налази се доста солидна библиотека Андрићевих дјела. Роман На Дрини ћуприја (Bron över Drina) доживио је више издања. Својевремено, овај часопис обавио је истраживање о присуству српских писаца на шведском језику.

У Нобеловом музеју Стокхолму 18. јануара отворена је изложба посвећена Андрићу. Један од експоната је фрагмент камена са вишеградске ћуприје. Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак (Партија демократског прогреса), за време посјете Шведској, предао је Нобеловом музеју у Стокхолму овај експонат.

ivo-andric 11

Подсјећамо да је Андрић Нобелову награду за књижевност добио 1961. године, уз образложење Нобеловог комитета као „признање за епску снагу којом је приказао мотиве и судбине из историје своје земље“. А, што се тиче новчане награде Андрић је уложио у обогаћивање књижног фонда у библиотекама и школама из Босне и Херцеговине. Мало је Босанаца и Херцеговаца који су се завичају одужили као Андрић који је своју мисао „да је човјек увијек дужан свом завичају и да треба да врати оно што му је родна земља дала“ на најљеши начин спровео у живот.

На Дрини ћуприја (Bron över Drina), камени мост у Вишеграду налази се у центру истоименог романа Иве Андрића који му је донио Нобелову награду за књижевност.

Мост у роману је везивно ткиво низа фасцинантних Андрићевих прича које обухватају неколико вјекова. На непоновљив начин описане су људске судбине, сусрети, судари и трвења различитих култура и религија.

Извор: Искра, светла страна света

dijaspora.nu

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Naljutiće to vehabije, Bakira ponajviše, kako je on vrlo osjetljiva duša!
  Još će on tražiti da visoki predstavnik zabrani izložbu, da ukine Nobelov muzej, stokholmski sindrom i švedsku grančicu!
  Još će on da traži da se Andrići zabrani da piše!
  Kako!??
  Retroaktivno, nego kako!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here