Насловна Издвојено Дамјановић: Уласком Црне Горе у НАТО односи са Русијом биће погоршани

Дамјановић: Уласком Црне Горе у НАТО односи са Русијом биће погоршани

4
ПОДИЈЕЛИ

Теза да ће инвеститори нагрнути на домаће тржиште, ако Црна Гора уђе у НАТО, проверљива је на свега неколико десетина километара од Подгорице, где се налазе границе војног савеза. У Скупштини сам полемисао са онима који тврде да чланство у Алијансу води у економски процват, казао је у разговору за „Новости“ Александар Дамјановић, шеф посланичког клуба СНП и председник парламентарног Одбора за економију, финансије у буџет Скупштине Црне Горе.

На питање да ли ће улазак Црне Горе у НАТО погоршати односе са Русијом, Дамјановић истиче да је сигуран да ће они дефинитивно бити погоршани.

„И не само са том државом, јер то не зависи искључиво од нас и наше жеље да те односе побољшавамо или погоршавамо, већ од глобалног контекста који је све сложенији и неизвеснији. У том смислу су неизоставне и негативне економске последице, нарочито у делу трговине некретнинама и у туризму, јер су протеклих година управо из Русије, из тих сектора, приходоване стотине милиона евра, што је тешко очекивати да се настави, уколико се поремете међусобни политички односи. То се већ и десило због једностраног увођења глупих и непотребних санкција Црне Горе према Руској Федерацији. Као што одлуке о чланству у НАТО имају директне и крупне последице на све грађане, управо зато је неопходно да је донесу они сами на фер и демократском референдуму. Не може једна тренутна влада или сазив скупштине, чији је мандат четири године, донети тако крупну одлуку, којом се, рецимо, крњи црногорска сувереност на неограничено време или опредељује њен спољнополитички курс за наредне генерације“, казао је он.

Власт поручује да је Црна Гора локомотива економског развоја на Балкану. Да ли се слажете?

То су пропагандне поруке у које не верују ни они који их пласирају. Довољно је анализирати доступне и релевантне економске податке, или још боље прошетати Црном Гором ван троугла Подгорица-Бар-Будва и погледати како живи просечна породица, како се школују деца, како се лече болесни, како се брине о старијима и онима са социјалним потребама, колике су социјалне разлике, који производни објекти раде и производе, како би се оканили пропаганде и суочили са реалним, скромним животним стандардом и суморном перспективом већине грађана“, истиче Дамјановић.

Да ли Влада, заиста, спроводи озбиљне економске мере?

Не, јер када би оне биле спроведене, тада би власт у веома кратком року одсекла грану на којој седи, а постојећи систем би се срушио као кула од карата. Неселективна наплата пореског дуга, почевши од привилегованих фирми и појединаца, којима је омогућено да годинама дугују држави у замену за политичку подршку власти, радикално сузбијање сиве економије, која цвета као у најбољим данима санкција и кријумчарења током деведесетих, потом заустављање девастације и деградације урбаног простора кроз жестоко опорезивање дивље градње и рушење једног броја објеката, које су власници незаконито саградили, такође у замену за политичку подршку, само су неке од кључних мера, које ова власт никада неће добровољно спровести, јер ће изгубити хиљаде гласова оних којима је дозвољено такво безакоње. Цех, наравно, плаћају они који легално раде, што се показује као недовољно и зато је стање у економији, а нарочито у јавним финансијама, све горе и горе“, упозорио је он.

Развој економије од обнове независности до данас

Добијена је апсолутна самосталност у вођењу економске политике, оцењује Дамјановић, иако је била аутономна још од 1999, када је унилатерално Црна Гора почела да користи немачку марку као своју валуту, а евро од 2002. Добијена је шанса, која у време референдума о независности није искоришћена, да се године тзв. економског бума и висок ниво страних инвестиција искористе за суштинске реформе и ревитализацију привреде, уместо што је највећи износ тих средстава отишао у јавну и приватну потрошњу. Економска и финансијска криза, која је наступила крајем 2008, траје до данас и само даје алиби да се одложенеопходне структурне реформе.

Ко је доживео просперитет од уласка у НАТО

Дамјановић је у разговору за „Новости“, о томе ко се „овајдио“ уласком у НАТО истако само примере неких земаља, које нису у НАТО, а економски су изузетно јаке, попут Шведске, Финске, Аустрије, Малте, на једној страни, односно држава чланица, које се нису много, како је казао, овајдиле уласком у војни савез, попут Албаније, Бугарске, Хрватске или Румуније.

Шта је мисија нове Владе изборног поверења

„Хоћу да верујем у намере министара из опозиције да дају допринос стварању фер и демократских услова за изборе и у том смислу ћу им као посланик давати пуну подршку. С друге стране, бићу најжешћи критичар уколико људи који су ушли у тај неизвестан пројекат, а многе од њих лично познајем, не испуне мисију. Времена је изузетно мало, политичка атмосфера је већ сада усијана, неповерење међу опозиционим субјектима никад веће, а досадашње активности у Влади и у Скупштини не иду у правцу стварања пожељног амбијента за најављене редовне октобарске изборе„, истиче Дамјановић напомињајући да ако тих услова не буде, како каже, имаћемо политичку нестабилност и раст неповерења у изборни процес, што може отворити причу о бојкоту, али не требе искључити ни могућност одлагања избора.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    ulaskom u taj zločinački savez neće biti samo narušeni odnosi sa Rusijom, doći će do totalne nestabilnosti zemlje jer u 21. veku okupacija nije prihvatljiva

  2. 0
    0

    Damjanovic prica istinu, da je sto bolje! Nema sluha za ovu pricu ni u njegovoj partiji. Ne znam sta vise radi sa onakvim prevarantom Milicem, zasto ga ne najuri. Kad je rijec o NATO-u, bez REGULARNOG referendum, niko ne bi smio da prizna ulazak u tu zlocinacku organizaciju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here