Насловна Друштво У јужној Србији дозвољене албанске заставе ,,мимо закона“

У јужној Србији дозвољене албанске заставе ,,мимо закона“

0
ПОДИЈЕЛИ

albanciНезадовољство због одбијених амандмана на закон о мрежи судова, прекид разговора са Владом Србије и протест одржан у уторак под велом славља због отварања локалног пута код Бујановца – потези су Албанаца који после краткотрајног примирја пријете да поново унесу потресе у општине на југу Србије. Иначе напету атмосферу у Бујановцу и Прешеву додатно ће у четвртак да затегне обиљежавање Дана заставе, јер ће, извесно, Албанци као и прошлих година мимо закона да истакну знамења Албаније.

Национални празник сусједне државе, судећи према најавама, Албанци ће да искористе за протест у центру Прешева. Ово је у сриједу потврдио и први човјек ове општине Рагми Мустафа, који сматра да његови сународници имају више разлога за незадовољство.

  • Један од повода за протест јесте недозвољена употреба националне заставе и симбола Албаније у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа – каже Мустафа.

  • Постоји и низ других нерешених проблема са којима се суочавају Албанци на југу Србије.

Док званични Београд углавном ћути, албански лидери са југа Србије појачавају реторику. Први човјек општине Бујановац Нагиб Арифи отварање локалног пута пута Брезница – Велики Трновац – Бујановац правда „дужношћу према борцима терористичке Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе“, док председник Скупштине ове општине Јониз Муслију тражи да се „у буџетима Албаније и Косова и Метохије одвоје средства за општине Прешево и Бујановац“.

Албанске вође, незадовољне што је Скупштина Србије одбила могућност да Прешево и Бујановац добију судове, упутиле су писмо премијеру Ивици Дачићу и првом потпредсједнику Владе Александру Вучићу. Они од њих траже да се изјасне о броју припадника ове мањине у Србији. Прекид разговора са Владом под велики знак питања ставља и одржавање пописа становништва на југу, најављеног за следећу годину. Пребројавање 2011. године Албанци су бојкотовали, али тврде да их је у Србији око 40.000.

Начелник Пчињског округа Будимир Михаиловић последње потезе албанских лидера тумачи као маневар чији је циљ да се испита стрпљење власти у Београду.

  • Не очекујем веће напетости на југу Србије, јер ставови албанских вођа нису увијек утемељени у народу – оцењује Михаиловић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here