Насловна Издвојено У извјештају ФБИ нема доказа о умијешаности Русије у америчке изборе

У извјештају ФБИ нема доказа о умијешаности Русије у америчке изборе

0
ПОДИЈЕЛИ

Заједнички извјештај Федералног бироа за истраживање (ФБИ) и Одјељења за унутрашњу безбједност, који је објављен у четвртак да би подржао оптужбе о сајбер-нападима Русије против САД, нема неку тежину и чак не претендује на тачност, изјавио је бивши амерички амбасадор у Саудијској Арабији Час Фриман за „Спутњик“.

Фриман истиче да се не тврди да је извјештај тачан: 

„У њему се не тврди да је тачан,“ истакао је он и додао: „У њему се не помиње ’Викиликс‘… ниједном. Другим ријечима, у извјештају се не наводи да су Руси дали ’Викиликсу‘ било какве имејлове Демократске партије или предсједавајућег Демократског националног комитета Леона Подеста“.

Он је напоменуо да се из извјештаја види да су аутори знали да објављују тврдње које не могу да подрже чврстим доказима.

vikiliks

Извјештај почиње порицањем и користи изразе ’као што је‘ и не даје никакве гаранције у вези са било каквом информацијом. Ови изрази се користе када неко жели да ‘замаже очи’, када не жели да говори о чињеници да нешто не ради. Такви изрази се најчешће користе у извјештајима сумњивог кредибилитета, који имају сврху да заштите своје ауторе како не би били тужени на суду за намјерно погрешно представљање или намјерно прикривање,“ објашњава Фриман.

Он такође истиче да се у извјештају не помиње чињеница да су врхунски узбуњивачи НСА навели да НСА посједује доказе који тачно показују како су имејлови ишли из Демократске партије до ’Викиликса‘, јер прати сву електронску комуникацију у Сједињеним Америчким Државама:

„Бивши виши званичници НСА и Централне обавештајне агенције чак су подржавали инсистирање на тврдњи оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа да су кључни непријатни документи о предизборној кампањи Хилари Клинтон дошли из њене сопствене странке,“ додаје Фриман о напомиње да извјештај не узима у обзир чињеницу да високи бивши званичници НСА и ЦИА (и ’Викиликса‘) тврде да то није било хаковање, већ цурење америчких инсајдера. 

Он је такође оцијенио да је извјештај врло кратак и површан.

„Он има само пет и по страница и још седам страница за будуће безбједносне препоруке… Важно је истаћи оно што се у извјештају не појављује. У извјештају се, заправо, не помиње много тога“, закључује он, преноси „Спутњик“.

The Russian Embassy in Washington

Подсјетимо, да је у четвртак је Обамина администрација најавила протјеривање 35 руских дипломата и нове санкције против шест физичких и пет правних лица због наводног мијешања Москве у предсједничке изборе у новембру и малтретирање америчких дипломата у Русији. Руски званичници су више пута негирали оптужбе САД-а, карактеришући их као апсурдне и смијешне бесмислице.

Како наводи „Спутњик“, корпоративни мејнстрим медиј „Њујорк тајмс“ је у четвртак такође признао да наводни докази у извјештају нису ништа успјели директно да повежу више званичнике, ни цивилне ни војне обавештајне службе Русије, са било каквим планом да се утиче на америчке изборе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here