Насловна Друштво У Хрватској неће бити референдума о ћирилици

У Хрватској неће бити референдума о ћирилици

0
ПОДИЈЕЛИ

vukovar-cirilica-103Предсједник хрватског Сабора Јосип Леко изјавио је да без обзира на потписе, које скупља Штаб за одбрану хрватског Вуковара, референдума о ћирилици неће битипреносе хрватски медији.

,,Покретање референдума никада неће проћи у Сабору, јер посланици неће стати иза тога, без обзира на скупљене потписе“, казао је Леко.

Он је рекао да права мањина нису ,,ад хок права, већ су то права која се тичу свих, која се тичу европских норми“, оцијенивши да се у тражењу референдума ради „више о политичким играма него о стварном захтјеву“.

Леко се осврнуо и на догађаје у Вуковару и казао да је одлука државног врха на Дан сјећања, да засебно обиљежи тај дан, била исправна, ,,јер нису хтјели да користе вуковарску жртву у политичке сврхе“.

Он је истакао да је постављање двојезичких табли дио обавеза које је Хрватска преузела уласком у ЕУ и закона које је сама донијела.

,,И ХДЗ је био за то. Одговорност мора бити иста и на власти и у опозицији“, казао је Леко, подсјећајући да је за Закон о правима националних мањина гласала и та странка.

Леко сматра и да је референдум о браку, заказан за 1. децембар, био непотребан, јер је до сада све у тој области било добро регулисано.

,,Спорно је да једну групу дижемо на уставни ниво, а неки други остају испод“, додао је он у емисији Дневни ред 24сата ТВ-а.

Он је објаснио да Сабор није затражио оцјену уставности иницијативе за овај референдум, јер је одлучио да респектује захтјев 700.000 грађана, који су потписали иницијативу Удружења „У име породице“, које тражи да се Уставом брак дефинише као заједница мушкарца и жене.

Леко је нагласио да се ради о промјени Устава путем воље грађана, а да Хрватска уопште није донијела Закон о референдуму за ситуације када грађани узимају улогу уставотворца.

Предсједник хрватског Сабора навео је и да би било добро провјерити проблематику у случајевима када спровођење демократске воље грађана угрожава права мањине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here