Насловна Политика У ЕУ расте број евроскептика

У ЕУ расте број евроскептика

0
ПОДИЈЕЛИ

Све више Европљана опредјељује се против ЕУ због мигрантске и економске кризе, о томе свједочи резултати анкете америчког центра за истраживање јавног мњења „Пју рисерч центар“, пише „Спутњик“.

Истраживање је показало да сe само 51 одсто испитаника позитивно односи према европским институцијама, док је 47 одсто песимистички расположено према ЕУ. У просјеку 42 одсто испитаника сматра да њихова земља треба да има више власти.

Према резултатима анкете, међу главним присталицама европских институција су грађани Пољске (71 одсто) и Бугарске (61 одсто). Само 27 одсто Грка, 38 одсто Француза и 47 одсто Шпанаца се позитивно односи према ЕУ. Међу присталицама ЕУ је 44 одсто Британаца и 53 одсто Шкота.

Како наводи центар, међу могућим разлозима за недовољство могу бити мигрантска криза и економски проблеми. Већина испитаника сматра да Брисел не излази на крај са проблемом миграције у Европи. Многи испитаници су незадовоњни и акцијама ЕУ у свијетлу економске кризе.

Без обзира на песимистичка расположења према ЕУ, 70 одсто испитаника сматра да би излазак Велике Британије из састава ЕУ негативно утицао на европске институције.

У анкети која је спроведена у периоду између 4. априла и 12. маја 2016. године учествовало је готово 10.000 грађана из десетине држава-чланица ЕУ.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here