Насловна Друштво У децембру минимална потрошачка корпа 795,70 евра

У децембру минимална потрошачка корпа 795,70 евра

0
ПОДИЈЕЛИ

Укупна вриједност минималне потрошачке корпе за децембар прошле године износила је 795,70 евра, од чега се на храну и безалкохолна пића односи 248 евра, на непрехрамбене производе и услуге 349,60 евра и вриједност импутиране ренте 198,10 евра, саопштено је из МОНСТАТ-а.

Potrošačka-korpa

То значи да је укупна вриједност минималне потрошачке корпе у децембру 2014. године, у односу на претходни мјесец забиљежила је пад од 0,4 одсто.

“Вриједност минималне потрошачке корпе за храну и безалкохолна пића у децембру 2014. године, у односу на новембар 2014. године, забиљежила је пад од 0,5 одсто. Вриједност минималне потрошачке корпе за непрехрамбене производе и услуге забиљежила је пад од 0,5 одсто, док је вриједност импутиране ренте остала непромијењена”, појаснили су из МОНСТАТ-а.

Укупна вриједност минималне потрошачке корпе у децембру 2014. године, у односу на децембар 2013. године, смањена је за 0,3 одсто.

Методолошка објашњења

Вриједност минималне потрошачке корпе је сума издатака за храну и осталих текућих издатака која укључује купљене производе, сопствену производњу и поклоне за просјечно домаћинство које чине четири члана од којих је двоје одраслих и двоје дјеце.

Приликом одређивања минималних издатака за храну и безалкохолна пића, неопходна количина минималног калоријског уноса одређена је у износу од 2.211 килокалорија на дан по становнику, на основу најбоље праксе нутрициониста. Вриједност минималне потрошачке корпе чине: издаци за минимум потребне хране и безалкохолних пића (која обухвата 130 прехрамбених артикала); издаци за минимално потребне непрехрамбене производе и услуге и вриједност импутиране ренте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here