Насловна Друштво У Црној Гори за двије године пало више од двије тоне наркотика

У Црној Гори за двије године пало више од двије тоне наркотика

0
ПОДИЈЕЛИ

Полицијске акције „Кварт“, „Ривијера“, „Клок“ неке су од укупно 653 колико их је спроведено у посљедње двије године и у којима је заплијењено 2.357 килограма дроге. Као и претходних година, по количини предњачи запљена марихуане, казао је шеф Одсјека против дрога и кријумчарења Миодраг Лаковић.

miodraglakovicc

„Само у прошлој години инспектори за наркотике организовали су 414 акција у којима је заплијењена више од тоне наркотика“, навео је Лаковић.

Он је додао да се према полицијским евиденцијама од 2010. до 2013. године биљежи тренд повећаног проналажења и запљене дроге у Црној Гори.

„Већ у 2014. години количине заплијењене дроге се смањују, иако је полиција спровела 145 полицијских акција више у односу на претходну 2013. годину, када је у 239 засједа одузето 1.345 килограма дроге“, појаснио је Лаковић.

Разлог за то је, како је он казао, поред осталог што су инспектори у прошлој години више били усмјерени на пресијецање канала којима је снабдијевано „улично“ тржиште. О томе свједочи повећање броја вођених и реализованих предмета на националном нивоу.

„У посљедњој полицијској акцији под радним називом ,,Клок“, црногорски инспектори за наркотике су послије седам мјесеци праћења ухапсили 21 особу са подручја Плава, Рожаја, Бијелог Поља, Мојковца и Подгорице. Током акције од шверцера је одузето 29,2 килограма сканка, 553,6 грама хероина, два грама кокаина и око килограм смјеше за мијешање са наркотицима ради добијања на тежини„,  казао је Лаковић.

kokain-komlumbija

Осим пребацивања сканка из Албаније, преко Црне Горе у Босну и Херцеговину, чланови ове криминане групе дио кријумчарене дроге растурали су и на црногорским улицама. Након окончања ове полицијске акције црногорски инспектори добили су похвале и признање од СЕЛЕЦ-а (Центар за спровођење закона у Југоисточној Европи Соутхеаст Еуропеан Лаw Енфорцемент Центер).

Говорећи о путевима дроге, Лаковић наводи да је посљедњих година примијећено да се највише покушава кријумчарити канабис, и то најчешће хибрид сканк, из Републике Албаније према Грчкој, Италији и земљама бивше Југославије.

„Хероин се у Црну Гору најчешће покушава пребацити са Косова и Албаније, али по обиму и значају у међународним оквирима ови канали нијесу препознати као главни кријумчарски путеви. Путеви којима се доминантно кријумчари хероин воде преко територија других земаља у окружењу“, појаснио је Лаковић.

Као један од значајнијих пројеката Одсјека против дрога и кријумчарења Лаковић је навео и акцију ,,Кварт“.

Како је објаснио, инспектори за наркотике су 2013. године почели да прате чланове криминалне групе за које се сумњало да се у Подгорици дуже баве уличном дистрибуцијом хероина, таблета „субоxон“ и марихуане.

Након вишемјесечне истраге, полицајци су у јуну прошле године поднијели кривичну пријаву која је обухватила 10 особа.

„У току вођења ове вишемјесечне акције заплијењено је око 560 грама хероина, два килограма сканка, преко 300 таблета „субоxона“, око 900 грама смјеше која служи за мијешање са дрогама. Заплијењена су и два пиштоља, више комада муниције, као и више аутомобила и мобилних телефона“, појаснио је Лаковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here