Насловна Друштво У Црној Гори најактивнији партијски ботови

У Црној Гори најактивнији партијски ботови

1
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори највише има партијских ботова, као и оних који заступају или се противе чланству државе у НАТО-у, а теме које најчешће коментаришу упућују на то да их у великој мјери ангажују политичке странке.tastatura-internet-kompjuter

Према информацијама које је агенција МИНА сакупила од уредника водећих црногорских портала, ботовање је све чешћа појава на црногорским онлине медијима.

Како је објаснила менаџер друштвених мрежа, Итана Прљевић, ботови се могу лако препознати по генеричким коментарима и објавама, у којима се понекад, како је навела, не труде ни промијенити редосљед ријечи у реченици.

Ботови се често називају „партијским војницима“ који на тај начин показују лојалност странци.

Према речима Прљевић, од друштвених мрежа у Црној Гори, ботова највише има на Фејсбуку, нешто мање на Твитеру.

Највише их, како је казала има у политичкој сфери, али ту постоје двије врсте ботова.

„Они који су организовани од стране самих политичких партија, и то су најчешће омладински активисти. И као што смо недавно имали прилику да видимо како су организовани у појединим партијама у сусједној Србији, на сличан начин су организовани и код нас. Ажурно се води евиденција ко је гдје, када и колико пута коментарисао“, објаснила је Прљевић.

Друга врста политичких, односно партијских ботова су они који се не морају додатно подстицати и који то раде из убјеђења или наде да ће бити примијећени од стране партије и сходно дјеловању награђени.

Ботови у Црној Гори највише коментаришу политичке теме, док су животне теме од интереса за грађане врло ријетко или никад предмет њиховог интересовања.

Уредник портала Вијести, Срдан Косовић, казао је да су коментари ботова на том порталу прилично чести, објашњавајући да није увијек лако утврдити да ли се ради о ботовима или некоме ко се из стварног увјерења служи истим или сличним аргументима.

„Најчешће коментаришу политичке теме, нарочито су активни када су у питању подјеле у партијама, избори, озбиљна друштвена питања око којих је јавност подијељена“, казао је Косовић.

Према његовим ријечима, то су углавном партијски ботови, који се активирају уочи избора, или битних партијских одлука.

„И НАТО, као главно поларизујуће питање, често је у фокусу ботова, али мање озбиљно, него кад су у питању унутарполитичка дешавања, барем када је у питању портал Вијести“, казао је Косовић.

И на порталу ЦДМ, према ријечима уреднице Александре Обрадовић, најчешћи су политички, односно партијски ботови, упркос томе што партије негирају њихово постојање.

Према ријечима Обрадовић, ботова у Црној Гори, до парламентарних избора 2012. године, није било пуно.

„Међутим, од тада их је сваким даном све више. Углавном ботови шаљу коментаре на вијести из политике. Партијски ботови су присутни и у власти и у опозицији, осим што су препознатљиви, примјећено је да су много боље организовани него раније“, казала је она.

Како је навела Обрадовић, ботове је веома лако препознати.

„Чим се објави вијест коју, да кажем, очекују, у минуту се постави по 50-ак кометара, што значи да групе ботова дјелују у моменту. Лако је уочити и да су ботови добро обучени, односно, спортски речено, уиграни. Раде по шаблону. У њиховим коментарима користи се слична терминологија, углавном нијесу предуги, често се по један исти коментар пошаље више пута, а и фонд ријечи које користе је такође лако препознатљив“, навела је Обрадовић.

Како је казала, најчешће су коментарисана политичка питања, па то значи да их вјероватно ангажују партије.

„Мада, из политичких партија тврде да они немају ботова, те да се не баве таквим активностима. Међутим, мислим да баш нису искрени у тим тврдњама јер је више него очигледно да су партије на неки начин повезане са ангажовањем ботова“, навела је Обрадовић.

То потврђује чињеница, како је објаснила, да на вијести о политичким партијама одмах стиже велики број коментара.

„Не знам да ли их директно или преко посредника “запосле”, али да немају везе са тим не знам зашто би на вијест о дешавањима у партијама и њиховим активностима у кратком времену стигло на стотине коментара, док на текстове о животним темама превозу, здравству, школству, лошем стандарду стигне по 20-30 коментара, а свакако су то теме које су већини грађана и те како важне, него шта се дешава у ДПС-у, СДП-у, Позитивној или СНП-у“, казала је Обрадовић.

Поред партијских, и на ЦДМ-у коментарише велики број ботова који су за или против чланства Црне Горе у НАТО-у.

Поред политичких и НАТО ботова, на Порталу РТЦГ, постоји велики број коментара који се односе на актуелности из Српске православне цркве, Црногорске православне цркве, црногорско-српских односа или спорта.

Према ријечима уредника на том порталу, Борислава Вишњића, у посљедње вријеме се коментари ботова могу прочитати и на скоро сваку вијест о обиљежавању 20 година од геноцида у Сребреници.

Он је објаснио да се коментари ботова могу препознати по начину на који пишу, „прије свега, стално ширећи исте пропагандне поруке или “троловањем” када исмијавају неког политичара, црквеног великодостојника или спортисту“.

У појединим државама, како је навео, ботовање је чак забрањено, али уколико коментар не крши правила која су јасно истакнута на Порталу РТЦГ, такво санкционисање би било ограничавање слободе говора.

„Уосталом, информација би, за нас новинаре, а и за читаоце, требало да буде увијек битнија од коментара“, оцијенио је Вишњић.

Потврђујући праксу на другим порталима, Вишњић је казао да и на Порталу РТЦГ, ботови најчешће заступају интерес неке партије.

„Пошто сада није још увијек актуелна предизборна кампања, на политичким вијестима је благо затишје, осим на оним које се тичу раскола у СДП-у, гдје су подједнако заступљени ботови и једне и друге струје“, навео је он.

Гордана Боровић, која је до недавно била уредница на Порталу Аналитика, казала је да ботове лако могу препознати они који дуже администрирају коментаре.

„Ботова има, али се појављују чешће уколико је нека актуелна политичка међупартијска тема, подјеле у СДП-у, нове странке или нови ПР-ови“, објаснила је Боровић.

Коментари ботова се увијек шаљу у низу, по, како је објаснила, три, четири, пет или више коментара у размацима од само неколико минута.

„То је један од знакова да је ријеч о боту који испуњава „норму“. Наравно, ботови не пишу само афирмативне текстове већ и пљују по супарницима. Вјешти су, али не претјерано инвентивни, да исте ствари врте на десет начина. Изражавају се често у паролама „Браво мајсторе“ и томе слично“, казала је Боровић.

Поред партијских тема, како је додала, најчешће коментарисане су теме о цркви, језику, Амфилохију, идентитетска или историјска питања, али за њих или нема, или су ботови веома ријетки.

„Наравно, НАТО изазива велике контроверзе и сва та прича о НАТО-у изазива велики број коментара. Генерално, они који су против НАТО-а (наравно, има још таквих категорија) веома су активни као коментатори“, казала је Боровић.

На Порталу Аналитика, како је додала, има неколико коментатора „болесника“ који коментаришу по 24 сата дневно и који су јако су препознатљивог стила, иако мијењају „никнејмове“.

„Још сам у недоумици да ли су то ботови или само беспосличари“, навела је Боровић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Цетиње, 2116. године – Хвали се пријатељ пријатељу: „Мој прађед је био бот ДПС-а. Не могу ја да се забављам са цуром која је потомак једног члана ДФ-а!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here