Насловна Друштво У Црној Гори 400 масона

У Црној Гори 400 масона

1
ПОДИЈЕЛИ

Према истраживању Дневних новина, у Црној Гори има скоро 400 масона. То значи да на сваких 1.500 становника наше државе долази по један масон, што је просјек који нас ставља на прво мјесто на Балкану.

masoni

Братство слободних зидара у Црној Гори све је бројније, а самим тим расте и њихов утицај на све дјелове друштвеног живота. Иако је у посљедњих неколико година рад црногорских масона постао транспарентнији него што је раније био, тешко је уврдити тачан број оних који су у братству, али према истраживању Дневних новина, у Црној Гори има скоро 400 масона.

Према подацима које су Дневне новине успјеле да добију из „Велике ложе Црне Горе“, ова масонска организација броји преко 100 чланова. Око 150 чланова има друга масонска организација коју „Велика ложа Црне Горе“ не признаје „Велика регуларна масонска ложа“ , а највише у Србији, Швајцарској, Италији и Њемачкој.

Да Црна Гора има велики број масона показују и подаци да, на примјер, у Србији која има преко седам милиона становника има око 3.000 масона или на 2.500 становника један, а у читавој Хрватској, која броји преко четири милиона становника, има свега 350 масона. Македо нија има 200 масона међу нешто више од два милиона становника.

Како Дневне новине сазнају, ускоро ће „Велика ложа Црне Горе“, поред сада постојећих помјесних ложа „Монтенегро“у Подгорици, „Зора“ у Котору, „Луча Микрокозма“ на Цетињу и „Гарибалди“ у Никшићу, ускоро формирати и ложу „Европа“, која ће имати специфично дјеловање.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here