Насловна Друштво У Босни 16.500 тона вишка наоружања, дио дониран за борбу против ИД-а

У Босни 16.500 тона вишка наоружања, дио дониран за борбу против ИД-а

0
ПОДИЈЕЛИ

У Босни и Херцеговини има 16.500 тона вишка наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава, што представља потенцијалну опасност, како за грађане тако и за припаднике Оружаних снага БиХ, речено је јуче на сједници Стратешког комитета за наоружање, муницију и минско-експлозивна средства, одржаној у Сарајеву.

oruzije

Зекеријах Осмић, министар одбране БиХ, рекао је да је уништавање ове количине вишка наоружања један од најсложенијих задатака посљедњих година. Он је напоменуо да је ријеч о вишковима који нијесу потребни Оружаним снагама, због чега је ове године од Председништва БиХ добијено одобрење да се може уништи 2.400 тона вишкова, пишу Вечерње новости.

„Из постојећих вишкова више од 550 тона смо поклонили, донирали влади Ирака у свјетској коалицијској борби против ИД. Претпостављам да ћемо наставити разговоре о тој теми са нашим партнерима, а то је у овом случају била Амбасада САД и да је могуће да се договоре још неке сличне донације“, изјавио је Осмић.

Брже уништавање наоружања у БиХ, рекао је Осмић, није могуће из различитих разлога, због чега се оријентационо планира да овај важан задатак буде завршен до 2020. године.

Велики проблем код уништавања је и старост, јер су наоружање и муниција у БиХ стари око 40 година. Анто Јелеч, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, рекао је да Оружане снаге брину о вишковима наоружања и управљају складиштима са наоружањем и убојитим средствима.

„Упоредо радимо на инспекцији. Инспектори одвајају неисправну од исправне муниције. Оно што је опасно уништавамо одмах у Гламочу, а оно што није делаборирамо“, објаснио је Јелеч.

Он је упозорио да проценат нестабилног и неисправног наоружања стално расте, што повећава опасност од неконтролисане експлозије у будућности, али да Оружане снаге чине све да до тога не дође.

„Због тога смо повећали инспекцијске капацитете и до краја године имаћемо више од 40 инспектора“, прецизирао је Јелеч, додавши да би инспекција складишта требало да буде завршена идуће године.

Током ранијих инспекција, проценат неисправног и нестабилног наоружања износио је 30 одсто, а у прва два мјесеца ове године порастао је на 60 одсто.

Јелеч је додао да, осим уништавања вишкова наоружања, Оружане снаге раде на побољшању услова у којима се то наоружање држи и повећању њихове безбједности.

Осмић и Јелеч похвалили су сарадњу Министарства одбране и Оружаних снага БиХ са осталим члановима Стратешког комитета за наоружање, муницију и минско-експлозивна средства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here