Насловна Мозаик У Блацу пронађене кости мамута старе више од 10 милиона година

У Блацу пронађене кости мамута старе више од 10 милиона година

0
ПОДИЈЕЛИ

Приликом одрона земље у дворишту једне куће у Блацу пронађено је палеонтолошко налазиште и скелет мамута стар више од 10 милиона година.mamut-geri-donuyor

Стручњаци Природњачког музеја из Београда Зоран Марковић и Зоран Миливојевић који су посетили налазиште, казали су да је на том месту откривено палеонтолошко налазиште још 1996. године и да су ту већ проналажени остаци праисторијских животиња, старих више од 10 милиона година.

„Сада су пронађени делови бутне кости и карлице мамута и чим временске прилике дозволе они ће бити извађени из земље“, казали су стручњаци из Београда и додали да је са локалном самоуправом већ договорено отварање сталне поставке налазишта из Блаца и околине.

Извађени мањи делови скелета мамута за сада су смештени у Народном музеју Топлице у Прокупљу, а када се оформи поставка у Блацу они ће бити придружени другим експонатима.

У општини Блаце налази се и археолошко налазиште споменик природе Пребреза, које се простире на готово једном хектару и где су пронађени фосилни остаци сисара који више не живе на европском континенту — зебре, антилопе, мастодонта као и птица, који су, како је процењено, стари између 10 и 16 милиона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here