Насловна Мозаик У Беранама обиљежен Дан уједињења Јужних Словена

У Беранама обиљежен Дан уједињења Јужних Словена

1
ПОДИЈЕЛИ

У Берaнама је пригодним скупом данас обиљежен Дан уједињења Јужних Словена. Присутне је поздравио Миличко Трифуновић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране, истакавши да „бесмртност заслужују само велики људи који своме народу остављају доброчинства“, ријечи које су уклесане на споменику краљу Александра Карађорђевића.

„Треба овдје посјетити да је Краљ Александар Први Карађорђевић рођен је у Црној Гори, на Цетињу, 1888. године, син је краља Петра Карађорђевића и Зорке Петровић, кћерке кнеза и краља Николе. Живио је и школовао се у Женеви и Петрограду, а као школовани официр активан је учесник првог и Другог балканског рата и Првог свјетског рата. Управо пред сâм Први свјетски рат постаје регент и тако његово фактичко управљање земљом и вршење власти траје пуних 20 година. Био је краљ Србије, краљ Срба, Хрвата и Словенаца, а 3. октобра 1929. државу је назвао јединственим именом: Краљевина Југославија.

Краљ Александар је био државник, војсковођа, ослободилац, ујединитељ, европејац, миротворац, ријечју велика личност свога времена и као такав засметао је фашистима и Хитлеру, који 9. октобра 1934. извршише на њега атентат у француском граду Марсељу. Овај споменик је народ Полимља подигао давне 1929. у част пуштања у саобраћај пута Беране- Бијело Поље, чему је претходила његова посјета Васојевићима и Црној Гори 1925. године. О његовој посјети Васојевићима подаци говоре да су краља у свим мјестима кроз које је прошао дочекивали угледни прваци и домаћини тога времена. На Чакору га је између осталог поздравио народни посланик и учитељ из Велике Новица Поповић. У Андријевици га је дочекао Ђукан Вулевић, учитељ из Трешњева, са својим ђацима и тражио изградњу нове школе у Трепчи, што је и учињено.

untitled-copy
Данас код споменика краља Александра Карађорђевића: Миличко Трифуновић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране, Горан Киковић, почасни предсједник Удружења, професор историје, секретар Живко Бјелановић, секретар Удружења.

Беране је посјетио 17. септембра 1925. у пратњи Марка Цемовића и других великодостојника. Приликом доласка у манастир Ђурђеви Ступови дочекали су га поздравним говорима игуман Јосиф Лекић и професор и књижевник Драгиша Боричић. На славолуку постављеном на улазу у Беране били су исписани стихови ‘Родна груда лозе славне, колијевка вожда дједе, стољећима чекала те, Краљу славе и побједе’. Приликом те историјске и, испоставиће се, и једине посјете српског краља Црној Гори до данас, истицано је са радошћу и поносом поријекло Карађорђевића из Васојевића.

Занимљиво је да је на примједбу једног угледног домаћина ‘Зашто Васојевићи немају посланика у скупштини Југославије’ краљ одговорио ријечима: ‘Шта ће вама посланици, ви имате краља!’ Много година касније Радован Бећировић Требјешки, познати гуслар и пјесник, сликовито је стиховима приказао и доказао поријекло Карађорђевића: ‘…Кад погледаш на Васојевиће, ту је било Карађока биће, одатле му света лоза ниче, те се њиме покољења диче’. Краљ Александар је високо цијенио Васојевиће и њихов допринос у борби за ослобођење и уједињење, што најбоље говори податак да је са простора Васојевића златну Обилића медаљу за храброст добило 196 учесника, сребрну 765, а медаљу за ревносну службу 96, што чини укупно 1057 одликовања. Колико су Васојевићи цијенили и поштовали Краља говори податак о томе да је, 9. октобра 1934., када је убијен, ‘плакала цијела Лимска долина’. Било је и црних барјака на појединим кућама, а многи су црногорске капе са четири оцила носили са црним флором. Васојевићи су били дубоко свјесни кога и шта губе…“, казао је Трифуновић.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Obiljezavati nasu pogibiju i propast, blasfemicno je!
  Kako ja ne sporim braci Vasojevicima dobru namjeru.
  … Da slave datum kada smo razvjencali srpstvo.
  Jednom ce i junacki Vasovi potomci da dosjete.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here