Насловна Друштво У Беранама промовисана књига карикатура Горана Шћекића

У Беранама промовисана књига карикатура Горана Шћекића

0
ПОДИЈЕЛИ

У Беранама је у оквиру манифестације „Културно љето“ промовисана књига карикатура познатог карикатуристе Горана Шћекића под називом „Овце“.scekic

Књига је промовисана уз мултимедијалну презентацију око триста Шћекићевих карикатура за које се могло чути да представљају „барометар и савјест нашег друштва“.

Професор Драган Копривица рекао је да Шћекићеве карикатуре прозивају конретно и појединачно „али на људски начин“, стављајући до знања да нешто мора да се мијења и да овако не иде“.

„Шћекић је показао да је карикатура универзални језик који је лако разумјети, а вриједност Горанових карикатура огледа се и у томе да оне не носе мржњу и нетрпељивост и зато он траје и трајаће годинама. Горан има свој специфичан хуманистички угао који говори да се човјек смијехом мора узвисити изнада стварности. Смијех представља тријумф, побједу над свим животним проблемима и невољама“, казао је Копривица.

Књижевник Радомир Уљаревић је рекао да Шћекић има посебан микроскоп преко кога открива право лице стварности.

„Шћекић стражари над друштвеним промјенама и мора да их регуиструје у секунди. Мора да буде апсолутно приправан, тако да је он у сталној утакмици, у сталној трци са стварношћу. Иронијске реминесценције на друштвено уређење, на власт, оно што би као проста пародија могло бити плитко и што би могло бити кич, Горанове карикатуре изводе до нивоа умјетничког доживљаја“, рекао је Уљаревић.

Захваљујући се домаћинима у његовим родним Беранама, аутор је казао да се осјећа срећним што његове карикатуре изазивају смијех код људи различитих убјеђења и опредјељења.

„Видио сам у сали људе из различитих партија. То је показатељ да немам непријатеља и да људи немају мржњу према мојим карикатурама, јер ја само на критички начин промишљам и представљам стварност“, казао је Шћекић.

Шћекић је рођен у Беранама, а живи и ради у Подгорици. Карикатуром се бави од 1992. године и највише објављује у независном дневнику Дан. До данас је објавио преко десет хиљада карикатура. Бави се и стрипом. У Црној Гори је, како се могло чути, управо стекао углед зато што је карикатуру и стрип довео на ниво поштовања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here