Насловна Мозаик У Бечићима уловљена једна од најотровнијих риба на свету

У Бечићима уловљена једна од најотровнијих риба на свету

0
ПОДИЈЕЛИ

Једна од најотровнијих риба на свету, позната по имену „четворозупка“, уловљена је јуче у поподневним сатима на пет метара дубине у Рафаиловићима код Бечића.

riba

Како преноси Радио и телевизија Црне Горе (РТЦГ), реч је одраслом примерку, дужине готово пола метра, рибе Lagocephalus sceleratus коју карактерише велико присуство отрова у јетри.

Конзумација те рибе може бити кобна по човека, јер је отров из јетре термостабилан, што значи да га је немогуће елиминисати печењем, пржењем или кувањем на високој температури, упозорио је директор Института за биологију мора Мирко Ђуровић.

Он је подсетио да то није први пут да четворозупка буде уловљена у водама Јадрана и навео да је она недавно уловљена и у Дубровнику, али и у близини италијанске обале, што значи да се на неки начин настанила у водама Јадрана.

Ђуровић је истакао да не постоји разлога за страх и панику међу туристима јер је опасна само ако се поједе, а на мање искусне рибаре је апеловао да у случају да улове ту или неку другу непознату рибу контактирају искусније рибаре или стручна лица.

Пошто је ова четворозупка дужине 48 цм уловљена непосредно при обали, апелујемо на све риболовце-рекреативце, а посебно туристе, који пецају штапом са обале и који немају искуства са врстама које живе у нашим водама, да обавезно консултују своје домаћине како не би дошло до нежељених последица“, казао је Ђуровић за РТЦГ.

Иначе, риба четворозупка у Јадрану се веома ретко среће јер живи у тропским морима због високе температуре која јој одговара.

Рибар Илија Рафаиловић, који је уловио четворизупку, имао је исти улов и 2008. године код Будве на дубини од 80 метара и то је био први пут да је та врста отровне рибе, уловљена у водама јужног Јадрана.

Појављивање те, али и других врста риба, којих до сада није било у Јадранском мору доводи се у везу са ефектима глобалног загревања мора, неведено је у тексту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here