Насловна Друштво У барској Гимназији у клупи ученица са хиџабом

У барској Гимназији у клупи ученица са хиџабом

3
ПОДИЈЕЛИ

Шеснаестогодишња Е.К. прва је дјевојка која је у државним школама у барској општини ставила хиџаб и дошла је на наставу у Гимназију „Нико Роловић“.

gimnazijaniko

Према писању медија управа школе се консултовала са Министарством просвјете тим поводом, иако такав гест чуди јер су који је практично дао „зелено свијетло за хиџаб у државној школи 30. јануара 2012. године потписали тадашњи премијер Игор Лукшић и реис Исламске заједнице Рифат Фејзић. Упркос томе, школа је чекала одобрење Министарства како би дозволила дјевојци да уредно похађа наставу.

Главни имам Муидин Милаими је у џамији на џуми пред око 500 вјерника обавијестио окупљене о хиџабу у Гимназији. Рекао је да је Е.К. самоиницијативно ставила хиџаб. Ученица је о својој намјери мјесец дана раније обавијестила директорку Гимназије Марију Ђоновић.

Милаими каже да се хиџаб носи и у Европи и да ће бити и других случајева и у Бару.

“Заговорник сам мирног пута и сматрам да на тај начин сваки евентуални проблем може да се ријеши. Заговарам толеранцију која се његује деценијама уназад у Бару. Ми морамо прихватити суштину- времена се мијењају, самим тим и ово је новина у урбаном живљењу, али није новина у духовном. Свако има право да испољава своју вјеру како налажу прописи. Да је нешто мимо вјерских прописа ја бих био против”, закључио је главни имам.

Хиџаб је марама која се ставља око главе, а не мора бити прекривено и лице.У вријеме кад све више родитеља покреће питање ношења униформи у школама ношење хиџаба изазвало је разне негативне коментаре родитења по црногорским порталима. Не због нетолеранције вјерских разлика, већ управо због тога што већина њих жели да се искључе све разлике међу дјецом изузев знања и васпитања. Како додају, школа би требало да се поштује као институција без различитости „а спала је на вјерско изказивање, модну писту,рекламну кампању брендиране робе..,.“

Према незваничним информацијама јавна је тајна у Бару да дјевојке и младићи у исламске вјероисповјести добијају материјалну надокнаду за ношење хиџаба или кратких панталона, које су знаци ислама.

„Некако смо сви ми у Бару знали да „цивилизацијско дјеловање“ Зукорлића, Мустафића, Растодера, Горње Маоче…, као и дијељење држављанства од господина Османагића – мора негдје да исплива и покаже „ново“ лице Бара“, коментар је једног од тамошњих становника.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    mladost je to, kad ste vidjeli bulu da nosi dimije,ne možete to vidjet ni u TUZE, u ULCINJ na plaži su u trenerkama, a turske serije kao američke

  2. 0
    0

    Umjesto što se bavimo hidžabima, bolje da se zapitamo zašto se većina nazovi hrišćanskih (pravoslavnih i katoličkih), ali i manjina nazovi muslimanskih djevojaka oblače poput petparačkih pevaljki na „Pink-u“! Neka se hidžabima bavi Država, tj. Ministarstvo prosvjete, kamo sreće da su ranije obratili pažnju i na ovaj drugi način „oblačenja“, bolje reći razgolićenja!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here