Насловна Друштво У Бањалуци изложба заоставштине патријарха Павла

У Бањалуци изложба заоставштине патријарха Павла

0
ПОДИЈЕЛИ

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци од 26. јануара, до 31. марта биће отворена изложба заоставштине патријарха Павла, названа по његовој књизи „Свједочим, само…“.
patrijarh pavle
 Изложба је подијељена у три цјелине, које патријарха Павла приказују кроз свјетовни, монашки и период док је био први међу једнакима, наводи се се у саопштењу Републичког секретаријата за вјере.

 Изложба „Свједочим, само…“ кроз фотографије и предмете које је патријарх Павле свакодневно користио најбоље свједочи и приказује његову личност.
Поред осталог, преноси портал Истинито, биће изложени: шиваћа машина на којој је себи шио одјећу, алат којим је поправљао своје ципеле, његова обућа, радни сто, предмети и књиге, одежде, ордење, прибор за писање, панагије и напрсни крстови, мантије, капути, обућа, чивилук, алат, мало познате фотографије, књиге…

Биће изложено и ордење добијено од Републике Србије, Републике Српске, Васељенске патријаршије и Руске православне цркве, као и њему драги поклони од поглавара других православних цркава, те и панагија, напрсни крст и приказ рођења Исуса Христа – дар Јерусалимске патријаршије, као и многи други дарови.

Посебан дио изложбе су представљање мисли, порука и забељешки писаних патријарховом руком, препознатљивим зеленим мастилом, а ту су и поруке које је слао народу Републике Српске и БиХ у више од 20 својих посјета.

О свјетовном животу Гојка Стојчевића (свјетовно име) најбоље говоре фотографије, од прве из 1924. године у школи у Кућанцима, до оних са школским друговима, пријатељима и рођацима, фотографисаним док 1946. није обукао монашку ризу у манастиру Благовештење.

Изложени предмети дио су заоставштине патријарха Павла која се налази у манастиру у Раковици код Београда.

Патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009. у 96. години, а сахрањен је у порти манастира Раковица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here