Насловна Политика У Аустрији могући терористички напади упозоравају обавјештајци

У Аустрији могући терористички напади упозоравају обавјештајци

0
ПОДИЈЕЛИ

Експерт за обавјештајне службе из Граца Зигфрид Бер очекује да ће током ове године бити извршена терористичка акција и на тлу Аустрије и да се територија ове земље не смије сматрати за „безбједно острво“.  „Имајући у виду мали буџет, људске ресурсе и правне могућности готово је изненађујуће како добро функционишу домаће обавјештајне службе. И поред тога рачунам 2015. годину са једним нападом“, истакао је он у изјави бечком дневнику Курир.

beč

Већ годинама Бер захтијева реформу Службе за обезбјеђење уставности и борбу против тероризма (БВТ), као и обавјештајних служби у Аустрији. Он сматра да је потребно спровести персоналне и структуралне реформе.

„Британски МИ5 личи више на Универзитет него на полицијску службу“, указао је Беер. За разлику од Аустрије, гдје је присутна тенденција затворености, земље попут Велике Британије имају праксу да научнике и експерте укључе пар година у рад својих служби и потом их врате на цивилне послове.

„Та размјена између полиције и експерата је од огромне важности, јер се пријетња стално мијења“, упозорио је аустријски експерт.

Бер је рекао да је за вријеме Хладног рата, на примјер, ЦИА било важно да има експертизу о Русији, а данас су потребни људи из потпуно других области, то јест они који су познаваоци арапске културе и језика.

Аустрија има проблем са повратницима из џихада, пошто је из Аустрије у Сирију и Ирак отишло да се на страни Исламске државе бори око 160 лица, од којих се више од 60 већ вратило. Они, према процјени безбједносних служби, предстваљају потенцијалну пријетњу и због тога су под надзором. Аустријски закон познаје казне за учествовање у оружаним сукобима у иностранству, али постоје проблеми у примјени, то јест кажњавању. У суђењу које је почело против једног лица поријеклом из Чеченије који је наводно био у кризном региону, тужилаштво мора доказати када је шта радио и гдје је тачно био.

Портпарол Тужилаштва Герхард Јарош нагласио је да је на ратишту увијек тешко да се тако нешто доказује.„Ту не можемо сами да водимо истрагу, а нема ни локалних власти које би могле дати подршку. Ако се неко на снимку објавјеном на Yоутубе-у налази поред једног леша у Сирији и приликом повратка тврди да је случајно прошао поред погубљења, онда то обичног грађанина згрози и чини му се невјероватним. Међутим, пред судом оптужени не мора да доказује своју невиност, већ тужилаштво кривицу, а то је готово немогуће“, рекао је он.

БВТ провјерава све џихадисте-повратнике, саслушава их, а они, како каже неименовани извор у тој служби, причају готово сви исту причу, од којих је главна да нису били у Сирији да се боре, већ да посјете чланове породице и да им помогну. Уколико остану при тој верзији власти немају могућности без свједока да докажу супротно.

Такође и закон предвиђа да службе морају да бришу све податке о надзору једног лица након девет мјесеци, тако да, уколико лице поново доспије на мету чувара реда, истрага мора бити покренута изнова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here