Насловна Друштво Тужитељка: Љешковић од јавности сакрио сајовце који су мучили и злостављали грађане

Тужитељка: Љешковић од јавности сакрио сајовце који су мучили и злостављали грађане

2
ПОДИЈЕЛИ

Суспендовани командат Специјалне антитерористичке јединице Радосав Љешковић је сачинио заједнички извјештај о употреби средстава принуде са још 54 припадника те јединице, након протеста Демократског фронта 24.октобра 2015. године, и тиме свјесно прекршио прописе и од јавности сакрио сајовце који су мучили и злостављали грађане након разбијања демонстрација.

То је закључак тужитељке Данке Ивановић Ђерић, у завршници суђења Љешковићу, коме се суди за помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела, за које му пријети казна затвора од три мјесеца до пет година.

Његов бранилац адвокат Здравко Беговић, међутим тврди да је спорни извјештај сачињен, не због прикривања, већ због недостатка времена и ванредне ситуације у којој су се налазили.

“Командант Посебне јединице Драган Благојевић је такође рекао да су и они сачинили заједнички извјештај, па никоме ништа”, истакао је Беговић.

Суткиња Жељка Јововић сјутра ће изрећи пресуду.

Тужитељка је, у завршним ријечима, истакла да је у поступку утврђено да су сајовци те вечери на три локације мучили и злостављали Милорада Мија Мартиновића, Андрију Рачића, Марка Ракочевића, Дарка Шћепановића, Бранимира Вукчевића и Момчила Баранина.

Она је појаснила да умјесто да, како прописи налажу, сваки од њих састави појединачни извјештај, они су предали заједнички у коме нијесу наведена средства принуде која су неспорно коришћена, и тиме онемогућио да до данас буду откривени припадници те јединице који су тукли грађане и разбијали њихову имовину.

Оцијенила је да је његова одбрана да он није знао да је ико те вечери примијенио силу нетачна и контрадикторна, јер је чак и његов замјеник Мирко Бановић у свједочењу истакао да су исте вечери на заједничком састанку тражили од сајоваца да кажу ко је тукао грађане.

Беговић је истакао да је у поступку дошло до замјене теза, јер није Љешковић тај који треба да открије ко су починиоци кривичних дјела, већ тужилаштво, које није урадило ништа по том питању, па су довели једног човјека да одговара за то.

“Ни рођена мајка их не би препознала те вечери. Од тог дана они сви имају бројеве на кацигама и даје се могућност да се идентификују”, закључио је адвокат.

Додао је и да није у реду поистовјетити цијелу јединицу са нечим што је урадило можда пар њих, јер се заборавља да су сајовци у толико несрећних ситуација помогли грађанима.

Љешковић и припадници те јединице констатовали су раније у суду да су полицајци радили у складу са законом те вечери, неки од њих казали су да сумњају да су сајовци уопште на снимцима пребијења Мартиновића и других грађана, док је Благојевић рекао да су “грађани изазвали такву реакцију полиције”.

Претучени грађани, међутим, тврде да су их сајовци брутално тукли и без повода.

Већ петнаест мјесеци нијесу идентификовани припадници САЈ-а који су тукли Мартиновића,Рачића,Ракочевића,Шћепановића, Вукчевића, Баранина.

Љешковић тврди да их је немогуће идентификовати, јер су сви припадници САЈ-а били под маскама и шљемовима.

Љешковић није дошао и забранио снимање суђења

Љешковић се јуче није појавио у судници подгоричког Основног суда, а његов бранилац је рекао да је имао породичних обавеза, те да његово присуство на давању завршних ријечи није обавезно у скраћеном поступку.

Беговић је навео и да Љешковић не жели да се завршне ријечи снимају и јавно објаве,због његовог бунта против дијела јавности који га је осудио прије пресуде.

Врховни суд је одобрио аудио снимање завршних ријечи, али се ти снимци не могу објавити без одобрења окривљеног.

Суткиња је дозволила снимање, али је рекла да ће оставити Врховном суду на оцјену да ли се ти снимци могу објавити.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here