Насловна Друштво Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

1
ПОДИЈЕЛИ

Vesko Barovic i Milo Djukanovic

Тужилац за организовани криминал из Барија Кармело Рико саопштио је на суђењу за шверц цигарета преко Црне Горе да је тужилаштво у складу са законом прислушкивало оптужене црногорске и српске држављане, те да тај материјал у цјелости треба да буде дио доказног материјала.

Он је то рекао након што су адвокати окривљених Бранислава Брана Мићуновића, Веселина Баровића, Бранка Вујошевића, Душанке Јекнић Пешић и Андрије Драшковића јуче затражили од судије Кјаре Гофредо да одбаци транскрипте прислушкиваних разговора као доказ јер су њихови клијенти прислушкивани мимо закона.

Тужилац Рико се није формално изјаснио о овом захтјеву одбране, већ ће то урадити на идућем рочишту у Палати правде у Барију, 22. децембра ове године. Ипак, он је након што су адвокати окривљених представили свој захтјев, рекао да је тужилаштво у свему испоштовало законске процедуре, те да чињеница да су пресретали разговоре у страним земљама, а не само на територије Италије, не представља ништа спорно, јер су у тим страним земљама криминалне радње спроводили италијански држављани.

sverc cigareta

Око 20.000 страница прислушкиваних разговора које су водили Мићуновић, Баровић, Вујошевић, Јекнић Пешић и Драшковић, тужилаштво је доставило суду у Барију на почетку судског процеса, почетком прошле године. Тужилац Кармело Рико затражио је да се прислушкивани разговори преслушају у судници у току поступка.

На почетку јучерашњег суђења, Мићуновићев правни заступник Антонио Зека рекао је да нема никакве сумње да су истражни органи, упуштајући се у ове радње, прекшили закон, те да овај материјал не може бити узет као доказ у поступку. Зека сматра да тужилац нема правног основа да инсистира на транскриптима као доказу за своје наводе.

sverc gliserima

Адвокат Енрико Тућило, који заступа Јекнић Нешић, казао је да тужилаштво није имало овлашћење да наложи прислушкивање телефонских разговора у Црној Гори и Швајцарској јер су оне суверене државе и над њима Италија нема јурисдикцију. У питању је, како је рекао, класична злоупотреба овлашћења.

„Такво поступање је у супротности са принципима на којима почива наш правни систем и у то нема никакве сумње“, рекао је Тућило, иначе амбасадор Малтешких витезова у Црној Гори.

Тућило, који заступа и црногорског премијера Мила Ђукановића пред италијанским судовима, јуче је судији Гофредо доставио поднесак у коме образлаже зашто сматра да се ради о незаконитој пракси. Он је навео да су разговори прислушкивани скоро деценију, и да италијански истражни органи нијесу поштовали процедуре приликом пресретања телефонских разговора.

Dusanka Jeknic

С друге стране, тужилац Кармело Рико казао је да су испуњене претпоставке да се процес помјери напријед, те да постоји велики број свједока које треба саслушати и докумената у које треба извршити увид како би били доказани наводи из оптужнице.

По оптужници, Баровић и Вујошевић су водили државно предузеће које је италијанској мафији омогућило да шверцоване цигарете пребацује у земље ЕУ Мићуновић и Драшковић су били задужени за сарадњу са злочиначким елементима из Италије, посебно, дајући им заштиту’ у Црној Гори, док је Јекнић-Пешић као шеф трговинске мисије Црне Горе у Милану давала логистику из Италије.

Највећи дио прислушкиваних разговора објелодањен је у прелиминарном истражном налазу италијанске Дирекције за антимафију (ДИА) из 2005. године, у коме је међу осумњиченима и име црногорског премијера Мила Ђукановића. У међувремену, поступак против Ђукановића је архивиран, јер он ужива дипломатски имунитет.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here