Насловна Друштво Тужилаштво БиХ тражи казну за Орића

Тужилаштво БиХ тражи казну за Орића

0
ПОДИЈЕЛИ

Тужилаштво БиХ је у завршној речи затражило од Суда БиХ да прогласи кривим команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992.

Тужилац Мирослав Јањић је у завршној речи рекао да је Тужилаштво БиХ успело да докаже да су оптужени починили кривична дела за која се терете, пренела је РТРС. 

Подсећамо, Орић је ухапшен 10. јуна у Женеви по српској потерници за злочине почињене над Србима у Залазју код Сребренице. Бивши командант муслиманске војске у Сребреници је у јуну 2016. године слетео у Сарајево из Швајцарске, где је био ухапшен по потерници Србије.

Сумња се да је Орић са још четворицом осумњичених 12. јула 1992. године починио ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница, на истоку БиХ.

Насер Орић и још четири осумњичена терете се да су том приликом убили девет цивила српске националности.

Поред Орића, међународна потерница је расписана и за ратним начелником Полицијске станице у Сребреници Хакојом Мехољићем и још тројицом Бошњака. Орић тврди да то „не може бити случајно“ и да за то нису, како је казао, „криви Срби, србијански лобији и службе“, већ власти БИХ.

Насер Орић, који је пред Судом у Хагу правоснажно ослобођен одговорности за злочине над Србима, је по расписивању потернице изјавио да ће га Србија и РС прогањати док је жив.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here