Насловна Друштво Тужилац за ратне злочине иде у пензију по сили закона

Тужилац за ратне злочине иде у пензију по сили закона

1
ПОДИЈЕЛИ

vladimir-vukcevic

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић крајем јануара одлази у пензију и то због промене закона који му онемогућава да заврши манадат.

Вукчевић  каже да „учестали напади на њега и тужилаштво имају за циљ релативизацију истрага које иду ка командујућем кадру“. Он је саопштио да у пензију мора силу закона.

„Ја морам у пензију по сили закона јер испуњавам услов, старосни услов од 65 година који постоји по Закону о јавном тужилаштву. Кад испуним тај услов, ја морам у пензију. Међутим, поставља се једно питање. Ја сам биран на шест година. У моменту када сам биран тачно се знало колико година имам. Ја нисам мењао извод из матичне књиге. Знало се кад испуњавам те услове за пензију, па сам ипак изабран и тај мандат ми траје до краја године. Ипак, ово је дошло муњевито, у року од неколико дана је промењен тај закон и није остваљен могућност да ја наставим да радим. Зашто је то урађено? Због тога што смо ми били у једној да кажем акцији, четири предмета смо ми започели и били на путу да их доводимо до краја“ – казао је Вукчевић за Б92.

Поводом медијских навода да је одавао податке из одређених предмета Американцма, као и оптужби да је један од његових заменика нелегално изабран, Вукчевић каже да су те оптужбе смешне.

„То су смешне ствари. То је све у павцу медијског линча и дискредитације личности. Ви кад то пласирате имаћете доста људи, простог света, који ће за вас рећи да сте амерички шпијун.“

Вукчевић каже да сви ти напада нису персонални, већ напад на инститицуију Тужилаштва за ратне злочине.

„Циљ је потпуна релативизација и онемугућавање даљих активности тужилаштва у правцу расветљавања озбиљних кривичних недела. Циљ је онемогућавање Тужилаштва да ради свој посао, да даље открива, а на путу смо да још тога откријемо.“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here