Насловна Насловна Тузи: Бојкотоваће наставу, јер није на албанском

Тузи: Бојкотоваће наставу, јер није на албанском

11
ПОДИЈЕЛИ

Савјет родитеља ОШ “Махмут Лекић” из Тузи затражио је од те установе, али и Министарства просвјете да ангажују наставнике који испуњавају законске услове, односно говоре албански језик и запријетио бојкотом наставе уколико до тога ускоро не дође.

Савјет родитеља се у саопштењу позива на Устав Црне Горе, Закон о мањинским правима и слободама, те сет образовних прописа који омогућавају мањинским народима образовање на сопственом језику, а тврде да су њихова дјеца годинама ускраћена за та права.

Родитељи ученика ОШ „Махмут Лекић у Тузима најавили су бојкот наставе од понедјељка, 18. септембра, уколико се њиховој дјеци не омогући да слушају предавања на матерњем језику.

Савјет родитеља је, такође, запријетио да ће судским путем тражити да се њиховој дјеци обезбиједи настава на албанском језику и казне одговорни.

Директор школе Никола Дукај саопштио је „Дану“ да ће убрзо расписати конкурс за наставнике који предају на албанском језику.

„Наша школа ради и радиће у најбољем интересу ученика. С обзиром на то да се настава мора одвијати, професорски кадар о коме је ријеч у саопштењу Савјета родитеља ангажован је привремено, са циљем одржавања редовног наставног процеса. Конкурс за ова радна мјеста биће расписан убрзо, и на њега се у складу са законом могу пријавити сви заинтересовани кандидати који испуњавају услове, укључујући познавање албанског језика. О свему наведеном је Савјет родитеља школе већ обавијештен. Напомињемо да је када је ријеч о настави енглеског језика овај проблем већ ријешен тј. особа која има знање албанског језика распоређена је у одјељење у коме се настава одвија на албанском“, истиче Дукај.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Подржавам их, треба и Срби да бојкотују наставу на латиници и тзв црногорском…нека бојкотују наставу,или нека још ову год иду по старом а догодине да се организује држава да Србима оргнизује србске учионице ,наставнике и уџбенике…ако не сви у бојкот! Плаћање тв претплате бојкторовати ако нема и вијести на србском и ћирилици..итд..документе све државне не узимати ако нису на ћир.

 2. 0
  0

  Svaka cast. Tako se brani svoje! Albanci su hrabar i pametan narod. To sto srbi salju djecu u titogorske skole da uce da su genocidni i da pricaju jezik sa 2 slova je nas problem. Proklet bio ko zamjerio Albancima.

 3. 0
  0

  To Albanci, za razliku od Srba koji su papci i dozvoljavaju da im djeca mjesto srpskog uće nemušt jezik vi to ne dozvoljavate.Bravo !

 4. 0
  0

  Ali zato im ne smeta da usred Bara na misi prilikom otvaranja nove konkatedrale nameću albanski jezik lokalnim vjernicima koji preko 90% nisu Albanci!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here