Насловна Политика Тужбе против званичника БиХ: Кривичне пријаве због Суторине

Тужбе против званичника БиХ: Кривичне пријаве због Суторине

1
ПОДИЈЕЛИ

Представници Академске и грађанске иницијативе за повратак Суторине и Крушевице у састав Босне и Херцеговине поднијели су кривичне пријаве против функционера Вијећа министара БиХ, Државне комисије за границу БиХ, Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Уставно-правне комисије Представничког дома БиХ и Правобранилаштва БиХ, окривљујући их да су одлукама о државној граници са Црном Гором оштетили босанскохерцеговачке интересе.

sutorina

Кривичне пријаве су поднијете против Николе Шпирића, Средоја Новића, Жељка Обрадовића, Златка Лагумџије, Жељка Комшића, Шефика Џаферовића и Младена Мандића.

Према пријави, они су својим чињењем или нечињењем допринијели да Вијеће министара БиХ 11. јуна прошле године усвоји правно ништаван нацрт уговора о међудржавној граници између БиХ и Црне Горе и упути га Предсједништву БиХ на разматрање и усвајање, преноси Дан.

У Сарајеву тврде да би Предсједништво БиХ могло већ данас расправљати и о уговору са Црном Гором.

Подносиоци пријаве тврде да је Суторина одувијек била географски и правно у посједу БиХ.

На преваран начин над њом је посјед преузела Црна Гора јасно кршећи одредбе Устава ФНРЈ и СФРЈ о евентуалној промјени међурепубличких граница„, наводи се у тексту кривичне пријаве.

Како су навели, образложење под насловом „Суторина је босанска територија”, на три странице, достављено је уз ову пријаву, као и писмо од 23. марта 2015. године Пред: сједништву БиХ, Колегијуму Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, те Уставно-правној комисији Представничког дома Парламентарне скупштине.

Представник Академске иницијативе и професор на сарајевском Факултету политичких наука Суад Куртћехајић сматра да Босна и Херцеговиона не смије одустати од захтјева да од Црне Горе добије Суторину.

Куртћехајић је, како преноси портал „вијести.ба” казао како је историчар Галиб Шљиво архивски истраживао историју, да је мјесецима био у Бечком архиву и оно што је писао засновано је на аутентичним документима, а не на компилацији туђих знања.

Јако је важно да се види колико те историјске грађе има која показује да Суторина припада Босни и Херцеговини. Истраживање Галиба Шљиве, с обзиром да се бавио ликом и дјелом Ђуре Пуцара, указује да не постоји ниједан писани папир како је то Црна Гора добила. Нама би најважније било да то оде на суд. Онда се ми налазимо на добром тлу, јер ако проблем Суторине оде пред интернационални суд Црна Гора нема ништа за што ће да се ухвати, чиме би могла да докаже по ком основу би њој припадала Суторина„, рекао је Куртћехајић.

По кривичној пријави, окривљени су заједнички дјеловали у циљу да се Суторина и Крушевице, као дио територије БиХ по свим важећим међународним уговорима, заувијек, сагласношћу институција БиХ, отцијепи од територије БиХ и припадне Црној Гори.

Тиме су дјеловали као организована група у циљу учињења кривичног дјела„, наводи се у тексту пријаве.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Kada je ondašnja Federacija odredila finansijsku pomoć za Bosnu i Hercegovinu kao nerazvijenu republiku. rukovodstvo BiH je to nonšalantno poklonilo drugima/ valjda će znati šta sa tom hedijom, jer su razvijeniji.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here