Насловна Друштво Тужбе Хрватске и Србије, ко добија?

Тужбе Хрватске и Србије, ко добија?

0
ПОДИЈЕЛИ

sudСве су мање шансе да Србија и Хрватска повуку тужбе за геноцид, а датум почетка процеса пред Међународним судом све је ближи. Увелико се представљају тимови, а назире се и стратегија обе државе. Уместо донедавних обостраних порука да би требало повући тужбу и противтужбу за геноцид, најпре Хрватска, а за њом и Србија, прешле су на терен утврђивања што бољих позиција уочи процеса.

Последњих дана укрштају се копља око експерстких тимова, који ће пред Међународним судом правде утврдити да ли је било геноцида током рата деведесетих, и ко је крив.

„Не верујем апсолутно у могућност да Хрватска може да добије ову тужбу. Имамо апсолутни интерерс да се то питање реши, с обзиром на то да Хрватска потражује око 880 несталих, ми такође тражимо да се реши судбина 736 Срба у Хрватској“, рекао је председник Националног савета за сарадњу с Хагом Расим Љајић.

Професор међународног права Тибор Варади не сматра да ће исход поступка бити било каква осуда Србије, односно Хрватске.

Вероватно одбијање и тужбе и противтужбе

„Вероватно ће се тај поступак завршити на тај начин да ће бити неког описа дела, биће вероватно неких критичких примедби, али не верујем да би било осуда било Хрватске, било Србије. Тако да ће вероватно бити одбијена како тужба, тако противтужба“, рекао је Варади.

Заступник Србије у поступку против БиХ објашњава да је надлежност Суда ограничена на доказивање геноцида, не и ратних злочина, што, како каже, спречава Суд да утврди пуну истину.

„Да би се доказало да постоји геноцид, а заступници обе стране ће наравно покушати да то учине, то ће доста допринети узбуркавању страсти, тако да ја не верујем да је сам поступак у правцу добросуседских односа, него мислим да то може да погорша. На крају, ако дође до одлуке којом се одбија тужба и противтужба, како ја лично мислим, то би могло да допринесе смиривању страсти“, каже Варади.

Да се све стави ад акта

Зашто су учестале најаве да постоји могућност повлачења тужбе преко ноћи престале да стижу из Хрватске?

„Претпостављам да је Хрватско руководство рачунало да би имало проблема у јавности да објасни зашто се ишло ка повлачењу тужби и да је ово елегантан изговор за њих, идемо на суд, па шта суд одлучи. Ја не мислим да је то лоша варијанта за Србију, зато што ћемо коначно ставити то питање ад акта“, истиче Варади.

Јавност у Србији додатно је узбуркала вест да је на листи сведока Хрватске председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко. Професор Варади не види шта би релеватно она могла да каже јер би, напомиње, сведоци требало да имају непосредно искуство. Такође, Варади сматра да постоји минимална могућност да тужбе буду повучене и да ће то, ако се деси, бити политички подвиг обе стране.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here