Насловна Друштво Тужба Бошњак против УЦГ: Незаконито распоређивање на друго радно мјесто

Тужба Бошњак против УЦГ: Незаконито распоређивање на друго радно мјесто

2
ПОДИЈЕЛИ

Посланица Демократског фронта Бранка Бошњак тужила је подгоричком Основном суду Универзитет Црне Горе због незаконитог распоређивања на друго радно мјесто, након истека мировања права из радног односа због обављања посланичке функције.

Бошњак је, према наводима из тужбе у коју су “Вијести” имале увид, 9. новембра 2016. тражила од УЦГ да је, сходно Закону о раду, врати на радно мјесто савјетник ректора, које је раније покривала.

Ректорка Радмила Војводић одговорила јој је готово мјесец дана касније, пишу Вијести, и то понудом да се врати на Металуршко-технолошки факултет (МТФ) као “технички координатор за трансфер технологија у Центру за материјале и технологију”, изговарајући се новом систематизацијом радних мјеста на УЦГ.

Према наводима Вијести, нова систематизација усвојена је 29. новембра, односно 20 дана након што је Бошњак поднијела захтјев за повратак на посао. У тужби се још наводи и да нова ситематизација није имала правно дејство у тренутку кад је Војводићева понудила Бошњак ново радно мјесто, те да оно није ни постојало у важећим универзитетским прописима у моменту када га је ректорка понудила.

Радмила Војводић тврди да је све по закону

“Нови правилници о систматизацији и организацији на УЦГ покушавају се примијенити ретроактивно. Правилници су објављени у Билтену УЦГ 2. децембра, а ступили на снагу осам дана од дана објављивања. То значи да њихова примјена почиње тек 10.децембра”, истиче се у тужби.

Бошњак је прије тужбе покушала дописом да скрене пажњу Војводићевој на незаконитости. На основу увида у званичну преписку Војводић и Бошњак, чини се, оцјењују Вијести, да ректорка не сматра да се огријешила о прописе.

“Добронамјерно Вас увјеравам да је понуда формирана у законском року и да је у питању радно мјесто посебно достојно квалификација које захтијева. Наиме, понуда је произашла из новог документа о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, на којој приљежно радимо више од годину, а у склопу корјените реформе,…”, стоји у допису Војводићеве, након што је Бошњак упозорила на кршења закона.

“Поштујући Закон о раду, уредно сам се јавила након истека претходног мандата посланика, да ме сходно закону врате на радно мјесто које сам покривала и које ми је мировало током мандата. Али, кад су чули да се враћам, настаје пометња у Ректорату јер свјесни чињенице да бих била немили свједок њихових свашточинстава. Тако су 20 дана након мог дописа, ‘силу на срамоту’, одржали електронску сједницу Управног одбора, на којој су укинули радно мјесто које сам покривала прије одласка на функцију посланика, и измислили непостојеће радно мјесто на другој организационој јединици, само да би ме дислоцирали што даље од њих и њихових прљавих послова”, изјавила је Бошњак за Вијести.

Додаје да су јој са УЦГ, “колико су били пометени и у трци да ме дислоцирају”, доставили понуду и прије него што је ступио на снагу, тај нови измијењени акт о систематизацији, а самим тим је све то правно ништавно.

“И још се усуђују, врло дрско, да ми потцјењују интелигенцију и сервирају ми ову класичну политичку дискриминацију, као нешто добронамјерно. И ово је доказ, да је нажалост, Универзитет Црне Горе дотакао најниже дно”, каже посланица ДФ-а за “Вијести”.

Зарада доктору наука је мања него посланику у Скупштини

Распоређивање на друго радно мјесто, истиче Бошњак, је истовремено и финансијско и морално унижавање. Коефицијент њене плате је смањен са 8,31 на 8,01. Бошњак је доктор наука са више од двије деценије стажа. Коефицијент од 8,01 је мањи од трећине коефицијента посланика. Посланички коефицијент је 26, што значи да ће више него дупло бити већа разлика коју ће Бошњак примати у Скупштини, у односу на мјесто за које се тражи докторат наука:

”То је потврда гдје нам је високо образовање. Ово је фрапантан вид политичке дискриминације и ја ћу ово истјерати на чистац”, поручује она.

Реаговали из УЦГ: Бошњак отишла преко границе доброг укуса

Radmila Vojvodić

Посланица Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак у свом препознатљивом политикантско-манипулаторском маниру наставља са некоректном и непрофесионалном комуникацијом са кућом у којој ради, саопштено је данас из Ректората Универзитета Црне Горе (УЦГ).

Из Ректората су реаговали јер је Бошњак тужила подгоричком Основном суду Универзитет Црне Горе због незаконитог распоређивања на друго радно мјесто, након истека мировања права из радног односа због обављања посланичке функције.

„Наравно да у демократком друштву свако има право да каже оно што мисли, али постоје границе доброг укуса које појединци и поред својих политичких циљева не би требало да прелазе. Супротно тврдњама Бошњак, не постоји законска обавеза која налаже послодавцу да врати запосленог на радно мјесто које је покривао прије одласка на посланичку функцију. Закон о раду јасно прописује да се запослени у том случају може вратити ‘на исто или друго радно мјесто које одговара његовом степену стручне спреме односно нивоу образовања и занимања’. Бошњак је о наведним околностима и процедури достављено службено правно мишљење и њој је након истека мировања права из радног односа због обављања посланичке функције понуђено ново радно мјесто у складу са њеним квалификацијама“, наводи се у саопштењу Ректората .

Додали су да се Универзитет није бавио генезом ангажовања у Ректорату „овог стручњака за метале и легуре нити разјашњавањем законитости својевременог запошљавања Бошњак као ‘доцента на неодређено вријеме’, што није могуће ни по једном закону о високом образовању, ни ондашњем ни садашњем“.

„Управо супротно, у склопу обухватних реформи, са којима је јавност упозната, на установи која деценијама није имала ни јасну систематизацију радних мјеста, донијета је систематизација свих универзитетских јединица на основу које је госпођи Бошњак понуђено да настави свој рад на Металуршко-технолошком факултету (МТФ) као координатор за трансфер технологија у Центру за материјале и технологију. Дакле, оваква понуда није „морално унижење“, како наводи Бошњак, већ је професионално коректна и на закону заснована понуда, из које не произилазе било какве штетне посљедице, нити је угрожено било које право везано за радни статус Бошњак. Коначно, када је ријеч о финансијама, Универзитет Црне Горе не може да коментарише разлику у коефицијенту коју је Бошњак имала као посланик у Скупштини (26) у односу на коефицијенте лица са докторатом на Универзитету Црне Горе (8,01). О томе нека суди јавност“, пише у саопштењу Ректората.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here