Насловна Друштво Туск Трампу: Поред оваквих пријатеља, непријатељи нам не требају

Туск Трампу: Поред оваквих пријатеља, непријатељи нам не требају

0

Предсједник Савета ЕУ Доналд Туск осудио је америчког предсједника Доналда Трампа због „хировитог самопоуздања“ америчке администрације и позвао ЕУ да се уједини у вези са нуклеарним споразумом и трговине са Ираном, као и по питању увођења царина од стране САД.

Говорећи на самиту западног Балкана у Софији, Туск се није узадржао своје процјене САД-а, рекавши да би се чланице ЕУ морале ујединити да би се суочиле са новим феноменом – хировито самопоуздање америчке администрације.

Туск је указао на неке од најновијих одлука Трампа прије него што је закључио: „Поред оваквих пријатеља, непријатељи нам не требају“. Такође је предложио да ЕУ дугује Трумпу захвалност јер су јој помогли да одбаци „све илузије“.

„Схватили смо да ако вам треба шака помоћи, наћи ћете је на крају своје руке.“, додао је Туск у саопштењу на твитеру.

Тускови коментари долазе усред све више затегнутих односа између ЕУ и САД, због неслагања око трговине и нуклеарног споразума са Ираном, као и преселења америчке амбасаде у Јерусалим.

САД су се суочиле са негативним ставом већине земаља ЕУ због одлуке да се повуку из нуклеарног споразума са Ираном из 2015. године, а који је потписан између Ирана са једне и ЕУ, Русије, Кине и САД са друге стране. Упркос томе што је Трамп ушао у „ужасан споразум“ прије и послије ступања на дужност предсједника, његове европске колеге су лобирале код њега да га не напушта.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here