Насловна Политика Туск: Брегзит = крај западне политичке цивилизације

Туск: Брегзит = крај западне политичке цивилизације

2
ПОДИЈЕЛИ

Председник Европског савета Доналд Туск сматра да би, ако Велика Британија гласа за излазак из ЕУ, то могло да „уништи“ западну политичку цивилизацију.

АФП преноси да је Туск у интервјуу који је дао немачком „Билду“ нагласио да би, поред негативних економских последица, такозвани Брегзит покренуо „пре свега геополитичке“ последице.

„Да ли знате зашто су ове последице толико опасне? Зато што су, дугорочно гледано, оне у потпуности непредвидиве. Као историчар, плашим се да би то заиста био почетак процеса уништења не само ЕУ, већ и немачке политичке цивилизације“, навео је Туск.

У деловима тог интервјуа који су објављени јуче председник Европског савета је рекаи да би успостављање нових односа Британије и ЕУ после евентуалног Брегзита трајало седам година.

Туск матра да би евентуално раскидање свих уговорених обавеза у случају да британски бирачи на референдуму гласају за Брегзит било „жалосно, али релативно једноставно“. Само овај процес би, по његовим речима, потрајао две године.

Туск такође наводи да би од изласка Британије из ЕУ до успостављања нових односа с ЕУ могло би да прође седам година.

„Свака од 27 чланица ЕУ као и Европски парламент морају да потврде такав исход. За то ће требати најмање пет година и бојим се, да нема гаранција за успех“, рекао је Туск.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Pitanje je, a ko ste Vi.? Ko Vas proizvodi, samo da mi je znati.? Ne bijite se Vi sto ce EU propasti, vec sto ce vam propasti lezilebovicki posao a sa tim i nicim zasluzene ogromne plate. Ako se doticni seca, a istoricar je, ne tako davno propao je Treci Rajh pa ste i tada kukali i plakali na celu sa Rupnikom.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here