Насловна Политика Турски парламент одобрио: Ердоган као султан

Турски парламент одобрио: Ердоган као султан

0
ПОДИЈЕЛИ

Турски парламент је одобрио основне одредбе уставне реформе које се односе на предсједничку форму владавине, према којима се проширују овлашћења предсједника.

Како је навела агенција Анадолија, а пренио Спутњик, амандмане на основни закон који предвиђају увођење предсједничког система владавине у Турској, заједно са парламентарним који постоји од образовања те државе 1923. године, поднијела је у парламенту владајућа Партија правде и развоја.

Између осталог, он ће добити право да издаје указе, именује министре, износи на референдум питања о уставним промјенама. Притом, шеф државе може прекинути чланство у партији, као што је предвиђено постојећим нормама. Амандмане на закон турски парламент ће изнијети на референдум ако за њих гласа више од 330 посланика. Очекује се да ће Партија правде и развоја и Партија националног покрета, које имају 355 мјеста у парламенту, гласати за референдум, док ће опозиционе партије — Народно-републиканска партија и прокурдска Партија демократије народа — бити против, преноси Спутњик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here