Насловна Поглед Турска у канџама тероризма: 11 напада за 12 месеци

Турска у канџама тероризма: 11 напада за 12 месеци

0
ПОДИЈЕЛИ

Истанбулски аеродром погођен је троструким самоубилачким нападом у којем је убијено најмање 36 људи.

Следи листа напада који су се догодили у последњих 12 месеци у Турској.

8. јуна 2016: шест људи је убијено у нападу аутомобилом-бомбом на седиште полиције у Миђату, на југоистоку земље. За напад су преузели одговорност побуњеници из Радничке партије Курдистана (ПКК).

7. јуни 2016: 11 људи, укључујући шест полицајаца, убијено је у нападу аутомобилом-бомбом на аутобус с полицајцима у Бејазиту, историјској четврти Истанбула. За напад је три дана касније преузела одговорност група „Јастреби за ослобођење Курдистана“ (ТАК), радикална група блиска ПКК-у којег је првобитно за напад оптужио председник Реџеп Тајип Ердоган.

31. март 2016: седам полицајаца је убијено и 27 цивила рањено у нападу аутомобилом-бомбом у Дијарбакиру, главном граду у већински курдском југоистоку. За напад је преузела одговорност група YПГ, војно крило ПКК.

19. март 2016: четири туристе су погинула у Истанбулу (један Иранац и троје Израелаца, од којих је двоје имало и америчко држављанство), а 36 је рањено у нападу бомбаша-самоубице који се дигао у ваздух у познатој авенији Истиклал. Турске власти сматрају да је за то одговорна Исламска држава.

13. март 2016: 35 особа је убијено и више од 120 рањено у нападу аутомобилом-бомбом у центру Анкаре, за који је преузела одговорност група ТАК, радикална дисидентска група ПКК.

17. фебруар 2016: 28 мртвих и око 80 рањених у експлозији аутомобила-бомбе који је возио самоубица у центру Анкаре. За напад чија мета су била војна возила, одговорност је преузела група ТАК.

14. јануар 2016: шест мртвих – један полицајац и пет цивила, у експлозији аутомобила-бомбе код централне полицијске станице 30 километара од Дијарбакира. За то је одговорност преузео ПКК који се извинио за смрт цивила.

12. јануар 2016: Погинуло је 12 немачких туриста у самоубилачком нападу у историјском центру Истанбула, Султанхамету. Напад за који су власти оптужиле Исламску државу, изведен је близу Аја Софије и Плаве џамије, најфрекветнијих места за туристе у граду.

10. октобар 2015: 103 мртва и више од 500 рањених у двоструком самоубилачком нападу испред Главне железичке станице у Анкари током прокурдског скупа. Тај напад, најтежи по броју мртвих који се догодио на територији Турске, власти су приписале Исламској држави.

20. јули 2015: 34 мртва и око стотину рањених у нападу у Суручу, код границе Сирије, чија мета су били млади курдски активисти. Напад је приписан је Исламској држави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here